DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Nyereményjáték

Itt az újabb társasjáték Uwe Rosenbergtől

Az absztrakt társasjátékok kedvelői ismét nagyon örülhetnek: megjelent ugyanis Uwe Rosenberg legújabb játéka, a Framework - Egy keret a világ! címmel. Vajon ez is olyan népszerű lesz, mint a Patchwork vagy a Nova Luna?

Kicsoda Uwe Rosenberg?

A társasjátékok rajongóinak nem kell bemutatni ezt a nevet, hiszen manapság Uwe Rosenberg az egyik leghíresebb játéktervező. Németországban született, és már 12 évesen játékok fejlesztése volt a hobbija. Még főiskolás volt, amikor 1997-ben kiadta első saját tervezésű kártyajátékát, a Bohnanzát, mely azonnal hatalmas siker lett.

Azóta sorra jelennek meg alkotásai, évente akár több is, és mind egytől egyig népszerű, habár többségében absztrakt társasjátékokról van szó! Uwe Rosenberg nevéhez fűződik például a díjnyertes Patchwork vagy a Nova Luna, de az Indián nyár és a Második esély is.

A fentebb felsorolt játékok mind magyarul is megjelentek, kiadásuk a Compaya társasjátékbolt munkatársainak köszönhető, és itt meg is rendelhetők ezek a közkedvelt termékek. Részletes leírások és videók is segítenek a döntésben: vajon melyiket vegyük meg először?

Uwe Rosenberg alkotásai azért is közkedveltek, mert közülük nagyon sok alkalmas arra, hogy egyedül, szólóban játsszuk, esélyt adva ezzel magunknak az elmélyülésre.



 



 

Az absztrakt társasjátékokról

Az Azul sikere óta tudjuk, hogy egy absztrakt társasjáték is lehet népszerű, pedig itt nincsenek történetek, bábuk, dobókockák. A legtöbb absztrakt játékban valamilyen mintázatot kell létrehozni, igen sok közülük lapkalehelyezős.

Az absztrakt társasok a logikai gondolkodást fejlesztik, fontos, hogy ne kapkodjunk a kihívás során. Jól át kell gondolni minden lépésünket, hogy előbb hozzuk létre a kívánt alakzatot, mintát, mint az ellenfelünk.

A Framework, a Patchwork vagy az Indián nyár jól példázzák, milyen játszani így: mértani alakzatok, geometriai idomok sokaságából kell létrehozni valamit, s ehhez sokszor stratégiai gondolkodás szükséges.

Az ilyen társasjátékokat éppen ezért csak 8 éven felülieknek ajánlják. Családi időtöltéshez is kiválóak, de akár egyedül is lehet velük játszani. 



 

Framework - Egy keret a világ!

Ezek után nem csoda, hogy a rajongók annyira várták már Uwe Rosenberg legújabb alkotását, mely szerencsére magyarul is megjelent. A Framework - Egy keret a világ! nevű társas valószínűleg ugyanolyan nagy siker lesz, mint a Nova Luna, mechanizmusában is erre hasonlít.

Ezt az absztrakt stratégiai társasjátékot 1-4 játékosra tervezték, és kisiskolás kortól kezdve játszható. A Compaya honlapjáról letölthető a magyar nyelvű játékszabály is, benne példákkal illusztrálják, hogyan érdemes taktikázni ahhoz, hogy nyerjünk.

A lapkalerakó játék célja, hogy kereteket hozzunk létre a megadott utasítások szerint. Figyelem! Sokszor szükség lesz B tervre is!

Előnye ennek a játéknak, hogy ez is játszható egyedül, a játékidő is rövid, mindössze 30 perc.

Szerezzétek be minél hamarabb a Framework-öt, ha tartalmas kikapcsolódásra vágytok!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: