DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Nyereményjáték

Az aranyér kezelésének módszerei

Mit tehetünk aranyér esetén? Mi a különbség a külső és a belső aranyér kezelése között? Használnak-e a gyógynövények? Mindenképp szükség van-e műtétre? Ezekre a kérdésekre adunk most választ.

A külső aranyér kezelése

Mikor az aranyér megbetegedéséről beszélünk, el kell különítenünk, hogy külső vagy belső aranyérről van-e szó. Bár tüneteik hasonlóak, kezelésük módja eltérő, így nem mindegy, melyik módszert választjuk.

A külső aranyér a testen kívül helyezkedik el, egy duzzadt ércsomó ez a végbélnyílás környékén. Mikor begyullad, nagy fájdalommal jár, hiszen valójában bevérzés okozta vérrög az, ami miatt a duzzanat kialakul. 

A legtöbb esetben magától elmúlik, a rög pár nap múlva felszívódik, de van, hogy a bőr ez idő alatt bereped, ilyenkor viszont vérezni kezd az aranyér. Ekkor a megfelelő higiéniára még jobban figyelni kell: érdemes gyakrabban tisztálkodni, betétet elhelyezni a fehérneműben.

A külső aranyeret sokan kezelik kenőcsökkel: ezek csökkenthetik a fájdalmat, megelőzhetik a berepedést. A jegelés is jó megoldás, ez is enyhíti a kellemetlen tüneteket.



 

Belső aranyér kezelése

Sokkal komolyabb dolog a belső aranyér, ennek kezeléséhez mindenképp szakorvos segítségét vegyük igénybe! A belső aranyeresség kialakulásának ugyanis négy stádiuma van, s ettől függően kezelik a betegséget.

A Dr. Bánfalvi Aranyér Központban ehhez megfelelő segítséget kapunk, orvosaik a proktológia területén tevékenykednek, s az aranyér tünetei alapján szakszerű gyógymódot javasolnak. Ez nem minden esetben műtét, sőt, az esetek nagy részében egyszerűbb, fájdalommentes beavatkozásra van csak szükség.

A belső aranyér első stádiumában elég lehet az életmódváltás, a rostokban gazdag étrend bevezetése. A 2. és 3. stádiumban kimetszésmentes kezelést alkalmaznak, például: gyűrűzés, lézeres “fonnyasztás” (LHP), ultrahangos aláöltés, infravörös égetés vagy injekció. Csak a 4. stádiumban - amikor már a belső aranyér nem nyomható vissza és nagyban akadályozza a mindennapi tevékenységek elvégzését - kerül sor műtétre. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központban ezt is elvégzik, s nem szükséges hozzá befeküdni sem.



 



 

Néhány kezelési mód

Sokan, amikor megjelennek az aranyér tünetei, reménykednek, hogy csak átmeneti gondról van szó. Ám minél előbb keresünk fel egy szakorvost, annál biztosabb, hogy műtét nélkül megoldódik a probléma.

Kezdetben kenőcsökkel, ülőfürdőkkel szokták kezelni a panaszaikat az emberek, de ezek nem helyettesítik a szakszerű ellátást. Csupán a tünetek - viszketés, váladékozás - csökkentését segítik elő ezek a megoldások.

Gyógynövények közül a cickafarkfű és a kamilla gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek, az ebből készül ülőfürdő enyhítheti a fájdalmakat. A körömvirág kenőcs a hámsérülések kezelésére jó, így a kirepedezett végbélnyílást is bekenhetjük vele.

Belső fogyasztásra az olyan teák javasoltak, melyek székletlazító hatással rendelkeznek, ilyen a kamilla, a borsmenta vagy a kökény. Ha szorulás miatt alakult ki aranyér, akkor ezeket fogyasszuk!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: