DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Nyereményjáték

Fejleszd a matektudásodat kvízekkel!

A matematika sok gyermek számára az egyik legkevésbé szeretett tantárgy. Bizony még a felnőtteket is meg lehet izzasztani egy-egy komplex, általános iskolai matek feladattal.

A geometria kevésbé tűnhet bonyolultnak, mint az egyenletek vagy a száraz számokkal történő műveletek. A háromszögek, négyszögek és más síkidomok is képesek a sikítófrászt hozni néhány emberre, ám ha nem jegyre megy a dolog, akkor talán kevésbé félelmetesek ezek az alakzatok.



 

Kvíz formában mókásabb a matek

Ha most hirtelen a legutóbbi matekérettségi feladatsort kellene kitöltened, akkor lehet, hogy nem tartanád szórakoztatónak. Van azonban egy olyan módja a matektanulásnak, amellyel kevésbé félelmetes és cseppet sem unalmas módon tornáztathatod meg az elmédet. A Keresztlabda oldalán kvízekkel teheted ezt meg. Minden kvíz több kérdést tartalmaz, a kérdésekhez pedig több válaszlehetőség is tartozik.

Vegyünk egy példát, hogy jobban el tudd képzelni, hogy néz ki ez a gyakorlatban. Lehet, hogy fogalmad sincs, hogy hány csúcsa van a heptagonnak. Ha azonban választhatsz, hogy hat, hét vagy nyolc, akkor már tudsz kizárásos alapon gondolkodni. Valószínűleg a nyolcast tudod kizárni leghamarabb, hiszen az Oktogon nevű térről már szinte mindenki hallott, ami nyolcszögletű. Így máris megnő 33%-ról 50%-ra az esélye annak, hogy eltaláld, melyik a jó válasz.



 



 

Használd a józan eszed és a logikád!

Van, amikor a kakukktojást kell megnevezned három elem közül. Ilyenkor is érdemes kizárásos módon gondolkodni, például ha a vonal, az egyenes és a szakasz közül kell ráböknöd arra, melyik nem illik a felsorolásba.

Az igaz-hamis kérdéseket könnyebbnek tűnhet megválaszolni, hiszen ilyenkor kapásból ötven százalékos eséllyel indulsz. Ez nem rossz, de növelheted, ha fel tudod idézni a korábban tanultakat. Jó, ha tisztában vagy olyan fogalmakkal, mint a szögfelező, a közrefogó oldalak vagy a szemben lévő oldal. Semmi gond, ha a konkrét definíciók nem jutnak eszedbe, mert ezeket ki lehet következteni, ha magad elé képzelsz egy háromszöget.

Vegyünk egy másik példát. Ha az a kérdés, hogy mi a megnevezése annak a háromszögnek, amelynek minden oldala eltérő hosszal rendelkezik, mit mondanál rá? Általános háromszög, egyenlő oldalú vagy egyenlő szárú háromszög? Nos, ha végiggondolod, a kérdésben az szerepel, hogy különböző hosszúak a síkidom oldalai. Két válaszlehetőséget kapásból ki is zárhatsz, így ha nem tudtad, hogy az általános háromszögnek ez a jellemzője, még akkor is kitalálhatod!



 

Beszéld meg a kérdéseket a többiekkel!

A matematikai feladatok között akadhatnak olyanok, ahol nem feltétlenül fogod érteni, hogy miért nem az a jó válasz, amit te megjelöltél. Ha nem jössz rá magadtól, akkor megkérdezheted a többi kvízjátékostól.

 

A Keresztlabda oldalán közvetlenül nincs jelenleg kommentelési lehetőség, de van egy nagyszerű Facebook-csoportjuk, a Kvíz kuckó. Ez egy nyilvános csoport, szóval bárki csatlakozhat, aki elfogadja a csoport szabályait és betartja azokat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: