DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Nyereményjáték

A szmog hatásai a szemünkre

Aki járt már Londonban, annak a szmog hatásait, meg egyáltalán a szmogot nem kell bemutatni. De nem kell ennyire távolra utaznunk, hogy szmoggal találkozzunk, mert Magyarországon is nagyon sok olyan város van, ahol ez komoly gondot jelent.

Néha persze nehéz megállapítani, hogy a ködöt, füstöt vagy szmogot látunk, de egyik sem tesz különösebben jót a szemünknek és a látásunknak. A város életforma egyik velejárója, hogy a szemünk nagyobb igénybevételnek van kitéve a légszennyezés okozta szmog miatt. 

Sokszor bele sem gondolunk, hogy a látásunkra a szmog is hatással van, számos betegség vezethető vissza a szennyezett városi levegőre, de a rossz látási viszonyok miatti szemerőltetés is ide tartozik. De mit tehetünk mi a szmog ellen, vagy legalább a szemünk védelmében? Érdemes persze tisztázni, hogy mi is szmog, és milyen élettani hatási vannak az emberi szervezetre nézve. Az vitathatatlan tény, hogy egy káros környezeti tényezőről van szó, de valamit tenni is tudunk ellene?



 

Mi is a szmog valójában?

A szmog kifejezését szinte mindenki ismeri, de hogy mit takar, azt már kevesebben tudják. A szmog szó a smoke (füst) és a fog(köd)  angol nyelvű szavak kombinációjából született meg. A füst és köd szavak összemosásával létrehozott, magyarosított füstköd, vagy szmog szélcsendes időkben kialakuló nitrogén-dioxid, króm, kén-dioxid, ózon, szén-monoxid és az egyéb, levegőben eloszló finom szemcséjű anyagok keveréke, melyek rettenetesen károsak az egészségünkre nézve. Számos forrása van annak, hogy a szmog kialakuljon. 

Ezek a káros részecskék leginkább az ipari termelésből származó égetés következményei, de az autó használata is sokat hozzá tesz ahhoz, hogy a szmog kialakuljon. A levegőbe jutó káros részecskék aztán a szélcsendes időkben távozni sem nagyon tudnak, így úgymond, megülnek a levegőben. A szervezetünkre pedig nagyon rossz hatással vannak. 



 

Milyen hatásai vannak a szmognak a szemre és az emberi szervezetre úgy általában?

Sajnos a helyzet az, hogy a szmog rendkívül rossz hatással van ránk, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy évente csak hazánkban 16 ezer ember hal meg a légszennyezés káros hatásainak következtében. A szmog azért olyan veszélyes, mert szabad szemmel nem is igazán látható. A levegőben azonban ott van, mi pedig ugyan panaszkodunk arról, hogy milyen homályosak a látási viszonyok, vagy büdös a füst, de arra nem gondolunk, hogy ezt a levegőt belélegezzük. Belélegezve pedig a káros anyagok eljutnak a tüdőnkbe, de onnan utat találnak a sejtjeinkhez is. 

A véráramba jutva más szervrendszerinkbe is megtelepedhetnek, és komoly károkat okozhatnak. Mi pedig észre sem vesszük, csak amikor már nagy a baj. De nem is kell ennyire messzire mennünk a szmog káros hatásait vizsgálva. Elég csak arra gondolunk, hogy mennyire tudja irritálni a szemünket a szmog. A szemünk mindent meg fog tenni, hogy védekezzen a szemszárasság ellen, például gyakrabban fogunk pislogni. Ez azonban nemcsak kellemetlen lehet, de akár komolyabb betegségekhez és látásromláshoz is vezethet. Elég csak a kötőhártya gyulladásra gondolni, ami a szmogtól bizony kialakulhat.



 



 

Mit tehetünk a szmog ellen, és hogyan védhetjük meg tőle a szemünket?

A szmog ellen magánemberként nem tehetünk túl sokat, ugyanakkor nagy szerepünk van abban, hogy változtassunk a dolgokon. Ha tehetjük, akkor inkább sétáljunk, vagy használjuk a tömegközlekedést, és ne autózzunk. Ne égessük el a szemetet vagy az avart, ez amúgy is törvényileg tiltott, de káros is a környezetre nézve. A környezetvédelem manapság nagyon nagy hangsúlyt kap, mindenképp érdemes erőfeszítéseket tenni, hogy minél inkább csökkentsük a biológiai lábnyomunkat. 

A szemünk védelmébe szintén sokat tehetünk. Egyrészt a szemszárazság ellen védekezhetünk műkönnyel, másrészt a látásromlásunkat pedig véglegesen is megszűntethetjük lézeres szemműtét segítségével. Akinél gyakori a kötőhártya gyulladás, azok számára a lézeres szemműtét egy jó lehetőség lehet, hogy csökkentsék a betegség kialakulásának kockázatát. De az is jó megoldás, ha a szemünk, és természetesen az egész testünk érekébe többet tartózkodunk távol a városi környezettől.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: