DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Nyereményjáték

Érdemes néha beiktatni - ilyen hatással van a rövid paleo diéta a szervezetre

Az ősi paleolit kor szokásait felelevenítő étrend, amelyet manapság egyre többen követnek, jótékony hatással lehet az ember számára akkor is, ha azt csak egy-egy rövidebb időszakokban tartja.

Kutatások bebizonyították, hogy a vadászó-gyűjtögető életmód szokásait felelevenítő életmód egészséges, és leginkább az ér- és keringési rendszer, illetve civilizációs megbetegedések megelőzésében lehet nagy szerepe.

 

Miért egészséges a paleo étrend?

A paleo étrend leginkább azoknak az élelmiszereknek enged zöld utat, amelyek más diétákban is engedélyezettek. Minden fogyasztható, amit már az ősi paleo élet során is ettek az emberek, azok az élelmiszerek viszont kerülendők, amik a civilizált élet újításainak köszönhetők.

A paleo étrendben megengedett és leginkább javasolt a zöldség-, a gyümölcs- és a húsfogyasztás, továbbá a szakértők szerint kiválóak egyes magok is, pl. a dió, a mogyoró és a mandula, továbbá a bogyó- és mézfogyasztást is szorgalmazzák. A hozzáértők azonban felhívják a figyelmet a gabonák csökkentett bevitelének fontosságára, illetve a kerülendő kategóriába sorolják a tejtermékeket és a hüvelyeseket. A só, az alkohol és a szénhidrátok - így például a cukor - tekintetében a paleolit étrend nem elnéző, ezen alkotóelemek minimálisra csökkentése az elsődleges cél.

Érdemes körülnézni a PaleoCentrumnál kapható magok között, biztos találsz az ízlésednek megfelelőt.

Egyes kutatások megállapították, hogy a paleolit étrend reprodukálása a modern gasztronómiai környezetben jelentősen képes javítani a paleo diétát tartó emberek egészségét. A kutatók nem elégedtek meg a korábban állatkísérlet során megállapított tapasztalatokkal, hanem továbbmentek és egészséges önkéntesek bevonásával kívánták azt bizonyítani, hogy az evolúciós betegségek elkerülhetők a paleo diéta alkalmazásával.



 



 

A paleo étrend bizonyítottan az egészséges életmód segítője

A paleolit életmóddal kapcsolatos kutatás egyértelműen rámutatott arra, hogy az ősi étkezési kultúrát követő étrend és a szervezet egyensúlyának megtartása között összefüggés van.

A vizsgálatban résztvevők rövidebb ideig ugyan, de a paleo előírásainak megfelelő étrendet alkalmazták, így a számukra meghatározott étkezési szabály is ez alapján került meghatározásra: jóllakásig ehettek az adalékanyag-mentes ételekből, ami leginkább zöldség, gyümölcs, bogyós termés lehetett, de fogyaszthattak sómentes húsokat, halakat, magvakat, növényi olajokat. Ihattak édesítés nélküli kávét, teát, és az ételek elkészítéséhez természetes, sómentes fűszereket is használhattak. Korlátozottan a fogyasztható élelmiszerek között volt továbbá a szárított gyümölcs, a sózott, tengerből származó élelmiszerek, a krumpli, a méz és a tartósított hús. Az ásványvíz szintén korlátozottan volt fogyasztható abban az esetben, ha csapvíz nem volt elérhető számukra.

A kutatás eredményeként elmondható, hogy a paleo diéta jótékonyan hat az egészséges ember számára is. Ezt bizonyítja az a tény, hogy a vizsgálatban résztvevők értékei javultak, testsúlyuk és testtömeg indexük csökkent, illetve bizonyítottan jótékonyan hatott a 21 napig végzett diéta az inzulinrezisztencia csökkentésére is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: