DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Nyereményjáték

Hogyan szereljünk WC-tartályt házilag?

A háztartásokban fellelhető vízfogyasztók közül talán a WC-tartály az, aminek a szerelésének még többnyire bátran nekiállnak az emberek, ha szükség van rá. Persze előfordulhat, hogy hiába szedjük szét a tartályt, nem fogjuk megtalálni a probléma forrását.

Azért, hogy erre minél kevesebb legyen az esély, összeállítottunk Önnek egy kis összefoglalót, amiben elolvashatja, hogy milyen részekből is áll a WC-tartály, és milyen meghibásodások jellemzőek rájuk.

 https-__vizvezetek-szereles.hu_ - 2021 július - Cikk2



Hogyan épül fel egy WC-tartály?

A WC-tartályoknak több típusa is van, amik különböző szerelési módokat kívánnak. Léteznek rejtett (falba épített), falon kívüli, ezen belül is alsó vagy felső elhelyezkedésű és monoblokkos tartályok is. Ezeknek az elemei javarészt a következők:

- Töltőszelep: ez csatlakozik a bejövő vízvezetékre, ezen keresztül töltődik fel a tartály
- Öblítőszelep: ennek segítségével engedi le a vizet a tartályból a WC-csészébe.
- Szelepkosár: ebben helyezkedik el az öblítőszelep
- Gumitömítés: ez akadályozza meg a tartályban lévő víz szivárgását.

Leggyakrabban előforduló meghibásodások

Ha folyamatosan szivárog a víz a WC-tartályba, akkor érdemes megnézni, hogy a leeresztőszelep túlfolyójánál minden rendben működik-e. Ez arra hivatott, hogy a keletkező vízfelesleget leengedje, és ne a tartály oldalán távozzon. Amennyiben azt tapasztalja, hogy folyamatosan vízfelesleg keletkezik, akkor a töltőszelep meghibásodásával áll szemben. Ezt ideig-óráig lehet korrigálni, de a végeredmény mindig az, hogy a töltőszelepet cserélni kell.

Úgy gondolja, hogy meghibásodott a WC-tartálya, de nem találja a probléma gyökerét? Keresse az S.O.S. Vízszerelés szakemberét a weboldalon megadott elérhetőségeken, hogy mihamarabb elháríthassa a gondot!

Lassan tölt a tartály

Ennek több oka is lehet, de főként 2 dologra vezethető vissza. Az egyik - és egyben egyszerűbb - ok, hogy a töltő szelep hibásodott meg. Ezt egy cserével könnyűszerrel orvosolni lehet. A másik - és egyben bonyolultabb - verzió, hogy valahol dugulás, eltömődés van a bevezetőcsövekben. Ezt az eltömődést okozhatja akár vízkő vagy rozsda is. Az eltömődés pontos helyének meghatározása az, ami a legnagyobb gondot okozhatja a szakavatatlan szemnek. Amennyiben sikerül lokalizálni a forrást, hamar megoldható a probléma, de ha nem találja, megeshet, hogy vízszerelő szakemberhez kell fordulnia.

Használat nélkül is tölt a tartály

Amennyiben ezt rendszeresen, szinte ütemezve teszi egy jellegzetes hang kíséretében, akkor nagy valószínűséggel a gumitömítés elmozdulása vagy elöregedése áll a háttérben. Tanácsos tehát ilyenkor megnézni a tömítés állapotát, megtisztítani azt és a környékét, majd ha továbbra sem oldódik meg a probléma, akkor le kell cserélni a gumit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: