DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Nyereményjáték

Az egyetlen eset, amikor nem a trópusokon akarod érezni magad

Mi történik a lakásodban, amikor úgy érzed, hogy fullasztó a levegő, és bár nem utaztál sehová sem, a lélegzetvétel olyan, mintha egy trópusi dzsungelben lennél? Nagy valószínűséggel épp meggyűlik a bajod a túl sok párával. Azt tudjuk, hogy a túl alacsony páratartalom milyen káros hatással van a szervezetre. Gondolhatnánk, hogy ezzel ellentétben a magas páratartalom csak jót tehet, hiszen akkor miért léteznének gőzfürdők?

A gőzfürdő kétségkívül jót tesz a tüdőnknek, a nyálkahártyának és a bőrnek egyaránt. Ám nem szabad elfelejteni, hogy ez mind viszonylag rövid távon történik. A nap sugarai is jótékony hatással vannak ránk, pár percig.

https-__lpv.hu_ - 2021 január - Cikk1



Amikor tehát érzed, hogy nehéz, áporodott a levegő a sok szellőztetés ellenére, kezdj el gyanakodni. (Ha bizonyosságot is szeretnél, szerezz be pár ezer forintért egy páramérő készüléket).

De miért is rossz a magas páratartalom? 

A kellemetlen mikroklímán kívül könnyen megtelepedik rajta a penész. Könnyen előfordul, hogy nem is látható helyeken. A szekrény vagy a kanapé mögé viszonylag ritkán tekint be az ember, így napok, sőt, hetek állnak a gyorsan szaporodó penészspórák rendelkezésére, hogy ellepjék a bútoraink hátulját vagy a falakat. Nagyobb a baj, ha a szellőzők nyílásaiban telepednek meg. És ha megjelentek, a spórák a legkisebb fuvallatra is – hacsak elmész mellette – a lakás minden zugába eljutnak. A levegőbe kerülnek, majd ezt az egészségtelen levegőt lélegzi be az egész család. A tüdőbe jutva pedig akár súlyos allergiás reakciókat válthat ki. Gyermekeknél pedig különösen kell figyelni a lehetséges asztma kialakulására, amelynek szintén lehet előidézője a párás falakon, bútorokon megtelepedő penész.

Ezek mellett persze nem is fest jól.

Folyton szellőztetek, de mégis csöpög a víz az ablakokon!

A szellőztetés jó házi módszer – ideig-óráig. Ha a páratartalom már olyan magas, hogy hiába a sok szellőztetés, mesterséges beavatkozásra van szükség (gyomorrontásra is jók lehetnek például a gyógyteák, de a vakbélgyulladást jobb, ha a modern tudomány képviselője kezeli). 

A recept tehát a következő:

1. Végy egy nagy levegőt, és mérd meg a páratartalmat. (Ha folyik a víz az ablakon, akkor még mérésre sincs szükség.)
2. Szerezz be egy modern páramentesítőt!
3. Ügyelj arra, hogy ha már egyszer fizetsz érte, akkor az egészségedet is biztonsággal óvja! Érdemes a már sokszor bizonyított német márkák közül választani.
4. Mielőtt beüzemeled a páramentesítőt, tisztítsd meg a bútorokat és a falakat a penésztől penészeltávolító szerrel. A páramentesítőt kizárólag ezután kezdd el használni.
5. Dugd be a konnektorba a készüléket, és felejtsd el, hogy valaha párás volt a lakásod! (A páramentesítő nagyon halkan dolgozik, egyik home office megbeszélésbe sem fog belekerregni).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: