DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Élő cikkek

Így zajlott az F1-es Ausztrál Nagydíj időmérője

Kié lesz a 2023-as szezon harmadik pole-pozíciója az Albert Parkban, meg lehet-e szorongatni a Red Bullt? Kövessétek velünk az esősnek kinéző időmérőket!

Szép jó reggelt kívánunk mindenkinek, bő tíz perc múlva indul az F1-es Ausztrál Nagydíj időmérő edzése - tartsatok velünk, ha tudni akarjátok, kié lesz a pole az Albert Parkban!

Kezdjük rögtön talán a legfontosabbal: a helyszíni jelentések szerint néhány perce ismét cseperegni kezdett az eső Melbourne-ben! Az időjárás tegnap az F1-eseket, ma az F2-eseket trükközte meg eddig, a kvalifikációt is megfűszerezheti.

Pénteken a részben esős második edzést Fernando Alonso húzta be, még a száraz pályán futott idejével, ma a harmadik tréningen full száraz pályán pedig Verstappen volt a leggyorsabb - itt tudjátok elolvasni a mai tréning beszámolóját, ha esetleg inkább a szundit választották volna hajnalban.

Kiosztottak ma már két büntetést az F1-es felügyelők. A kettőből a fontosabb, hogy Oscar Piastri megrovást kapott az FP3 után a rajtgyakorlatnál elkövetett kihágásért: a McLaren ausztrálja ugyanis a kelleténél egy körrel korábban, még a kockás zászló belengetése előtt felállt ehhez a rajtrácsra. A csapat szólt neki és így félbeszakította a rajtpróbát, a stewardoknak pedig elismerte a hibáját a pilóta. Lance Strollt pedig 100 eurós pénzbírsággal sújtották bokszutcai sebességtúllépésért.

Az FIA hivatalos időjárás-előrejelzése szerint 90 százalék esély van az esőre az időmérő alatt: lesz egy kis zápor mostanság, illetve várható egy a Q3-ra is. Izgalmasan hangzik!

Amikor legutóbb ilyen körülmények között rendeztek időmérőt, a videón látható úriember szerzett pole-t...

Elindult a 18 perces Q1, nem meglepő módon sokan máris egyből kihajtottak a pályára lágy gumikon, hiszen nem lehet tudni, meddig lesz alkalmas száraz pályás abroncsokkal való körözésre az aszfalt.

Jönnek is az első körök, egyelőre a lentebb már említett Magnussen vezet, de persze még sokan jönnek rövidesen.

Megvan az időmérő első hibázója: Logan Sargeant forog meg az utolsó kombinációban, kénytelen visszamenni a bokszba. Közben már Nico Hülkenberg az élen.

Piros zászló! Perez a sóderágyban a 3-as kanyarnál! Elképesztő, az egész harmadik edzést végigszenvedte hasonló módon a mexikói!

"Megint ugyanaz a probléma, ember" - közölte rádión Perez. Nagyon csúnyán elfékezte, ma már nem először.

Tényleg döbbenetes napja van Pereznek, az FP3 alatt legalább 3-4 hasonló elfékezést produkált... Talán később többet is megtudunk, milyen problémára utalt a pilóta.

Közben folytatódik is az edzés. Tíz versenyzőnek van amúgy pillanatnyilag mért köre, közülük Hülkenberg vezet. Egyelőre nem jelentkezett a várt eső, a kör nélküliek szerencséjére.

Érkeznek az élmenők is lassan, Verstappen az élre is áll. Hülkenberget viszont egyelőre csak ő előzte meg, Stroll és a Mercedesek csak a német mögött.

Albon villan egyet a Williamsszel, bejön másodiknak! Sainz és Leclerc a harmadik és nyolcadik helyeken egyelőre a Ferrarival.

Alonso az új éllovas, elsőként az 1:17-es tartományban. De mire ezt leírtuk, már újra Verstappen vezet az Aston Martinok előtt.

Albon reggelijéből mi is kérnénk kicsit: tovább javít a brit-thai, már 1:18 alatt és a harmadik helyen!

Folyamatosan köröz a mezőny, nehéz megmelegíteni a gumikat a hűvös(ebb) körülmények között. Három perc még hátra a Q1-ből, kieső helyen Piastri, a két AlphaTauri és Bottas.

Russell jön be Albon elé harmadiknak, de közben Hamilton pedig már a második, így mennek mindketten eggyel hátrébb. Verstappen egyelőre simán vezet. Hátul Zhou, Sargeant, Piastri és Bottas.

Lepereg az óra, jönnek az utolsó körök. Továbbra is kieső helyen a két Alfa, Sargeant és Piastri.

És ez már nem változik, csak a sorrend: Piastri, Zhou, Sargeant, Bottas és Perez az öt búcsúzó. Az élen Verstappen, Russell, Hamilton, Ocon.

Itt a teljes Q1-végeredmény:

Indul is a Q2, szokás szerint negyed órája van a versenyzőknek, hogy kvalifikálják magukat a top 10-be.

Az FIA előrejelzése szerint csökkent az eső esélye az időmérő végére.

Az Astonoké az első mérvadó idők: Stroll vezet 1:17 közepi idővel Alonso előtt.

Leclerc az új éllovas, fél tizedmásodperccel előzi Strollt. Sainz csak az Astonok mögé jön - akik közé aztán beférkőzött Hülkenberg!

Verstappen továbbra is más ligában azért: 1:17,2-nél jár már a pályarekord a holland által.

Alonso azért bejön hat százados közelségbe Verstappenhez. Közben Norris nyalta meg a kavicságyat, ahol Perez ott ragadt a Q1-ben.

Bő öt perc még hátra a második szakaszból, kieső helyen a két AlphaTauri, valamint Gasly, Magnussen és Norris. Az élen Verstappen, Alonso, Leclerc, Russell, Stroll, Hülkenberg az első hat.

Norris javít, de csak ideiglenesen fért be a tízbe, Albon ugyanis szintén gyorsul, kilencedik helyen a Williams-pilóta.

Két percen belül vagyunk, jönnek az utolsó próbálkozások. Gasly, Norris, De Vries, Tsunoda és Magnussen az utolsó ötös - miközben Gasly és Magnussen csapattársa pillanatnyilag a tízben.

Gasly megmenekül, miközben Hülkenberg a harmadik helyre javít a Haasszal!

És vége a Q2-nek: Ocon, Tsunoda, Norris, Magnussen, De Vries búcsúzik - Ocon a fő meglepetés az edzéseken remeklő Alpine-nal...

Alább a teljes sorrend, Hülkenberg és Albon egyelőre az időmérő két sztárja:

Ocon a forgalomra panaszkodott. Épp csak kiesett, de kiesett: nem először történik az az Alpine-nal, hogy biztató edzés után kissé csalódáskeltő időmérőt futnak.

Indul a Q3, 12 perc múlva eldől, kié az Ausztrál Nagydíj rajtelsősége. Leclerc mérnöke szerint az utolsó 3-4 percben jöhet esetleg eső.

Verstappen 1:17,5-ös idővel nyit, de több helyen is aprókat belehibázott, ennél futott már jobbat a holland a korábbi etapokban.

Alonso az élen 1:17,303-as idővel! Leclerc is megelőzi Verstappent, Sainz pedig Leclerc-t is, Russell pedig mindkét Ferrarit, Hamilton pedig mindenkit, Hamilton vezet!

Verstappen másodjára összerakja, de gyenge a középső szektor, így csak kilenc ezreddel ugrik Hamilton elé.

Az első négy 86 ezreden belül, elképesztően szoros. De még Albon is fél másodpercen belül a hetedik helyen. Verstappen közben megint visszaváltási gondokra panaszkodik a rádión, akárcsak két hete Dzsiddában...

Stroll eltolt taktikája révén most futott mért időt, bejön hetediknek, de csak három tizedmásodperc a hátránya Verstappenhez képest. Döbbenetesen szoros az eleje. Verstappen, Hamilton, Alonso, Russell, Sainz, Leclerc, Stroll, Albon, Gasly, Hülkenberg a sorrend.

Leclerc javít, de csak az ötödik egy tizedmásodperces hátránnyal. Az ötödik, egy tizedes hátránnyal, mondjuk még egyszer.

Verstappen lila első szektorral hatalmasat ugrik: 1:16,7! Ezzel alighanem eldőlt a pole-pozíció sorsa.

Alonso jött be másodiknak, de csak ideiglenesen, mert mindkét Mercedes megelőzi a spanyolt!

És ez a vége: Verstappené a pole a Mercedesek előtt, utána Aston-Ferrari sorminta Alonso-Sainz-Stroll-Leclerc révén. Albon nyolcadik, Gasly és Hülkenberg a top 10 vége.

Itt a rend kedvéért a teljes végeredmény - a Mercedesek és Albon a nap meglepetése:

Ezzel itt meg is köszönjük a figyelmet, de maradjatok velünk, jövünk rövidesen a legfontosabb értékelésekkel és nyilatkozatokkal!