DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
06:56

Az FIA hivatalos időjárás-előrejelzése szerint 90 százalék esély van az esőre az időmérő alatt: lesz egy kis zápor mostanság, illetve várható egy a Q3-ra is. Izgalmasan hangzik!

Ezzel itt meg is köszönjük a figyelmet, de maradjatok velünk, jövünk rövidesen a legfontosabb értékelésekkel és nyilatkozatokkal!

Itt a rend kedvéért a teljes végeredmény - a Mercedesek és Albon a nap meglepetése:

És ez a vége: Verstappené a pole a Mercedesek előtt, utána Aston-Ferrari sorminta Alonso-Sainz-Stroll-Leclerc révén. Albon nyolcadik, Gasly és Hülkenberg a top 10 vége.

Alonso jött be másodiknak, de csak ideiglenesen, mert mindkét Mercedes megelőzi a spanyolt!

Verstappen lila első szektorral hatalmasat ugrik: 1:16,7! Ezzel alighanem eldőlt a pole-pozíció sorsa.

Leclerc javít, de csak az ötödik egy tizedmásodperces hátránnyal. Az ötödik, egy tizedes hátránnyal, mondjuk még egyszer.

Stroll eltolt taktikája révén most futott mért időt, bejön hetediknek, de csak három tizedmásodperc a hátránya Verstappenhez képest. Döbbenetesen szoros az eleje. Verstappen, Hamilton, Alonso, Russell, Sainz, Leclerc, Stroll, Albon, Gasly, Hülkenberg a sorrend.

Az első négy 86 ezreden belül, elképesztően szoros. De még Albon is fél másodpercen belül a hetedik helyen. Verstappen közben megint visszaváltási gondokra panaszkodik a rádión, akárcsak két hete Dzsiddában...

Verstappen másodjára összerakja, de gyenge a középső szektor, így csak kilenc ezreddel ugrik Hamilton elé.

Alonso az élen 1:17,303-as idővel! Leclerc is megelőzi Verstappent, Sainz pedig Leclerc-t is, Russell pedig mindkét Ferrarit, Hamilton pedig mindenkit, Hamilton vezet!

Verstappen 1:17,5-ös idővel nyit, de több helyen is aprókat belehibázott, ennél futott már jobbat a holland a korábbi etapokban.

Indul a Q3, 12 perc múlva eldől, kié az Ausztrál Nagydíj rajtelsősége. Leclerc mérnöke szerint az utolsó 3-4 percben jöhet esetleg eső.

Ocon a forgalomra panaszkodott. Épp csak kiesett, de kiesett: nem először történik az az Alpine-nal, hogy biztató edzés után kissé csalódáskeltő időmérőt futnak.

Alább a teljes sorrend, Hülkenberg és Albon egyelőre az időmérő két sztárja:

És vége a Q2-nek: Ocon, Tsunoda, Norris, Magnussen, De Vries búcsúzik - Ocon a fő meglepetés az edzéseken remeklő Alpine-nal...

Gasly megmenekül, miközben Hülkenberg a harmadik helyre javít a Haasszal!

Két percen belül vagyunk, jönnek az utolsó próbálkozások. Gasly, Norris, De Vries, Tsunoda és Magnussen az utolsó ötös - miközben Gasly és Magnussen csapattársa pillanatnyilag a tízben.

Norris javít, de csak ideiglenesen fért be a tízbe, Albon ugyanis szintén gyorsul, kilencedik helyen a Williams-pilóta.

Bő öt perc még hátra a második szakaszból, kieső helyen a két AlphaTauri, valamint Gasly, Magnussen és Norris. Az élen Verstappen, Alonso, Leclerc, Russell, Stroll, Hülkenberg az első hat.

Alonso azért bejön hat százados közelségbe Verstappenhez. Közben Norris nyalta meg a kavicságyat, ahol Perez ott ragadt a Q1-ben.

Verstappen továbbra is más ligában azért: 1:17,2-nél jár már a pályarekord a holland által.

Leclerc az új éllovas, fél tizedmásodperccel előzi Strollt. Sainz csak az Astonok mögé jön - akik közé aztán beférkőzött Hülkenberg!

Az Astonoké az első mérvadó idők: Stroll vezet 1:17 közepi idővel Alonso előtt.

Az FIA előrejelzése szerint csökkent az eső esélye az időmérő végére.

Indul is a Q2, szokás szerint negyed órája van a versenyzőknek, hogy kvalifikálják magukat a top 10-be.

Itt a teljes Q1-végeredmény:

És ez már nem változik, csak a sorrend: Piastri, Zhou, Sargeant, Bottas és Perez az öt búcsúzó. Az élen Verstappen, Russell, Hamilton, Ocon.

Lepereg az óra, jönnek az utolsó körök. Továbbra is kieső helyen a két Alfa, Sargeant és Piastri.

Russell jön be Albon elé harmadiknak, de közben Hamilton pedig már a második, így mennek mindketten eggyel hátrébb. Verstappen egyelőre simán vezet. Hátul Zhou, Sargeant, Piastri és Bottas.

Folyamatosan köröz a mezőny, nehéz megmelegíteni a gumikat a hűvös(ebb) körülmények között. Három perc még hátra a Q1-ből, kieső helyen Piastri, a két AlphaTauri és Bottas.

Albon reggelijéből mi is kérnénk kicsit: tovább javít a brit-thai, már 1:18 alatt és a harmadik helyen!

Alonso az új éllovas, elsőként az 1:17-es tartományban. De mire ezt leírtuk, már újra Verstappen vezet az Aston Martinok előtt.

Albon villan egyet a Williamsszel, bejön másodiknak! Sainz és Leclerc a harmadik és nyolcadik helyeken egyelőre a Ferrarival.

Érkeznek az élmenők is lassan, Verstappen az élre is áll. Hülkenberget viszont egyelőre csak ő előzte meg, Stroll és a Mercedesek csak a német mögött.

Közben folytatódik is az edzés. Tíz versenyzőnek van amúgy pillanatnyilag mért köre, közülük Hülkenberg vezet. Egyelőre nem jelentkezett a várt eső, a kör nélküliek szerencséjére.

Tényleg döbbenetes napja van Pereznek, az FP3 alatt legalább 3-4 hasonló elfékezést produkált... Talán később többet is megtudunk, milyen problémára utalt a pilóta.

"Megint ugyanaz a probléma, ember" - közölte rádión Perez. Nagyon csúnyán elfékezte, ma már nem először.

Piros zászló! Perez a sóderágyban a 3-as kanyarnál! Elképesztő, az egész harmadik edzést végigszenvedte hasonló módon a mexikói!

Megvan az időmérő első hibázója: Logan Sargeant forog meg az utolsó kombinációban, kénytelen visszamenni a bokszba. Közben már Nico Hülkenberg az élen.

Jönnek is az első körök, egyelőre a lentebb már említett Magnussen vezet, de persze még sokan jönnek rövidesen.

Elindult a 18 perces Q1, nem meglepő módon sokan máris egyből kihajtottak a pályára lágy gumikon, hiszen nem lehet tudni, meddig lesz alkalmas száraz pályás abroncsokkal való körözésre az aszfalt.

Amikor legutóbb ilyen körülmények között rendeztek időmérőt, a videón látható úriember szerzett pole-t...

Kiosztottak ma már két büntetést az F1-es felügyelők. A kettőből a fontosabb, hogy Oscar Piastri megrovást kapott az FP3 után a rajtgyakorlatnál elkövetett kihágásért: a McLaren ausztrálja ugyanis a kelleténél egy körrel korábban, még a kockás zászló belengetése előtt felállt ehhez a rajtrácsra. A csapat szólt neki és így félbeszakította a rajtpróbát, a stewardoknak pedig elismerte a hibáját a pilóta. Lance Strollt pedig 100 eurós pénzbírsággal sújtották bokszutcai sebességtúllépésért.

Pénteken a részben esős második edzést Fernando Alonso húzta be, még a száraz pályán futott idejével, ma a harmadik tréningen full száraz pályán pedig Verstappen volt a leggyorsabb - itt tudjátok elolvasni a mai tréning beszámolóját, ha esetleg inkább a szundit választották volna hajnalban.

Kezdjük rögtön talán a legfontosabbal: a helyszíni jelentések szerint néhány perce ismét cseperegni kezdett az eső Melbourne-ben! Az időjárás tegnap az F1-eseket, ma az F2-eseket trükközte meg eddig, a kvalifikációt is megfűszerezheti.

Szép jó reggelt kívánunk mindenkinek, bő tíz perc múlva indul az F1-es Ausztrál Nagydíj időmérő edzése - tartsatok velünk, ha tudni akarjátok, kié lesz a pole az Albert Parkban!