DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Hírösszefoglaló

Hamilton elismerése és a McLaren szerzeménye – csütörtöki F1-es hírek

A hétszeres világbajnok elgondolkozott a távozáson 2021 végén, a McLaren nagyobb beleszólást kap a Mercedes-motorokba, valamint új vezetőt igazolt. Ez történt november 30-án.

Hamilton elgondolkodott a visszavonuláson 2021 végén: A hétszeres F1-es világbajnok elismerte, hogy le kellett higgadnia az akkori szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj végjátékában történtek után, hogy tiszta fejjel dönthessen.

„Egyértelműen, igen” – felelte az erre irányuló kérdésre a Mercedesszel azóta már 2025 végéig aláíró Hamilton. „Rengeteg dolog járt a fejemben abban az időszakban. De úgy gondolom, az egyik legrosszabb, amit tehetsz, ha az érzelmeid alapján hozol döntéseket. Mert amikor elragadnak az érzelmek és a pillanat hevében vagy, akkor gyakran nem a legjobb döntést hozod meg.” Részletek.



Zak Brown elárulta: a Mercedesszel kötött új megállapodásuk része, hogy szorosabb lesz az együttműködés a motorfejlesztés során. Elismerte: beszéltek más gyártókkal is – bővebben itt.

A wokingi csapat F1-es menedzsmentjéhez új vezető csatlakozik: Stephanie Carlin, akinek személye több szempontból is érdekes. A hölgy az utánpótlás-kategóriákban érdekelt Rodin Carlin istálló egyik vezetője, a Formula-3 és F1 Academy sorozatban a csapatfőnöki, a Formula-2-ben a csapatfőnök-helyettesi posztot látja el. A megegyező név sem véletlen, Stephanie a Carlin-vezér Trevor Carlin felesége. Részletek a Parc Fermé rovatban.

 

A McLarennél maradva mindkét versenyzőtől közöltünk egy-egy nyilatkozatot. Egyes versenyzőknek egész pályafutásuk alatt nincs olyan lehetőségük, mint neki újoncként, mondja Oscar Piastri. Nem teljesen elégedett: hullámzóbb volt az első F1-es szezon, mint várta.

„Számos erős pillanat volt, ami nem valósulhatott volna meg, ha a csapat nem fejleszti úgy az autót, ahogy. De azért magam is hátba veregethetem, hozni kellett azokat a pillanatokat. Személy szerint a legbüszkébb Silverstone-ra vagyok, ahol előálltunk a versenyképes autóval és én is ki tudtam hozni belőle a legtöbbet” – beszélt az év csúcspontjáról az újonc. Itt megtalálható, miket mondott még.

Lando Norris pedig arról beszélt: Izgatott a 2023-as F1-es szezon második felében látott fejlődés kapcsán: úgy érzi, megtalálták a kirakós kulcsdarabjait. És még mindig egy kis McLaren: Damon Hill szerint a csapat lehet a Red Bull legnagyobb kihívója 2024-ben.

 

Sebastian Vettel hatása is szerepet játszott az F1-es csapat idei sikereiben – Tom McCullough sajnálja, hogy a német akkor távozott, mikor az általa fejlesztett autó eredményes lett. Részletek.

 

Bizakodó ugyan az idény utolsó szakaszában tapasztalt előrelépés kapcsán Charles Leclerc, de azt is tudja: versenytempóban még messze van a Ferrari. Részletek.

„Egyfelől jó így befejezni az idényt. Ez önbizalmat ad annak kapcsán, hogy remélhetőleg a következő évre jobban fogjuk tudni, hogyan kell beállítanunk az autót és hol kell még fejlesztéseket végrehajtanunk. Másfelől viszont még hosszú út áll előttünk, hogy elérjük a Red Bull szintjét, különösen versenytempó tekintetében. Annak kapcsán a csapatban mindenki tisztában van vele, hogy még rengeteg munka vár ránk” – mondta a monacói.

Michael Masi 2019 és 2021 között volt a Formula-1 versenyigazgatója, karrierjének pedig a 2021-es szezonzárón hozott döntése vetett véget, ahol Max Verstappen az utolsó körben előzte meg Lewis Hamiltont, és ezzel megszerezte a világbajnoki címet egy legendás szezon végén. Az FIA jelenlegi elnöke, Mohammed Ben Sulayem tárt karokkal visszavárná Michael Masit, ha arra lenne szüksége az FIA-nek, aki jelenleg az ausztrál Supercar-széria bizottságának elnöke – ezeket mondta Ben Sulayem.

 

A csütörtöki havazás a Hungaroringet is elérte

Mint arról mi is beszámoltunk, néhány hete Valtteri Bottas kiadta a Bott-Ass névre hallgató 2024-es naptárját, amelynek lapjain meztelenül láthatjuk a finn F1-es pilótát. Az Alfa Romeo versenyzője ezzel a Movember mozgalomhoz csatlakozott, ugyanis a naptár bevételeiből a prosztatarák elleni kutatást támogatja a többszörös futamgyőztes. Bottas most az Instagramon közölte: bár a pontos számokat még kalkulálják, nagyjából 150 ezer dollár körüli adománnyal tudnak beszállni a kutatásokba, amiért köszönetet mondott a naptárból vásárló rajongóinak.

Martin lett a MotoGP-ben idén debütáló sprintfutamok koronázatlan királya, a régi rendszer szerint viszont Bagnaia még kényelmesebben lett volna kétszeres világbajnok. Hogyan befolyásolták a sprintek a MotoGP vb-harcát?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: