DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Nem ilyen szezonra számított Piastri – Silverstone volt a csúcs

Egyes versenyzőknek egész pályafutásuk alatt nincs olyan lehetőségük, mint neki újoncként, mondja Oscar Piastri. Nem teljesen elégedett: hullámzóbb volt az első F1-es szezon, mint várta.

A három szezon alatt három különböző utánpótláskategóriát megnyerő Oscar Piastri nagy reménységként mutatkozott be a McLarennel a Formula-1-ben. Amikor júliustól a McLaren hirtelen felzárkózott a topcsapatok közé, nem csupán Lando Norris, hanem Oscar Piastri is szállította az eredményeket, időnként még a csapattársat is felülmúlta – mindenekelőtt Katarban, ahol megnyerte a szétlövést és a sprintet, a futamon pedig második helyezést ért el.

Az újonc két dobogós helyezést is szerzett, de az összetettben kevesebb mint felaannyi pontot gyűjtött, mint Norris – 97-et 205-tel szemben. Ő maga hullámzónak és tanulságosnak értékelte debütáló szezonját:

„Egyértelműen nagyobb hullámvasút volt, mint amire számítottam. Gondoltam, hogy leszek fent és lent, de talán nem annyira lent, mint az elején vagy annyira fent, mint a vége felé!” – értékelte szezonját az Autosportnak Piastri. „De úgy érzem, sokat tanultam, lényegében mindenféle helyzetben voltam, leszámítva a bajnoki küzdelmet.”

Harmadik rajtkocka Abu Dhabiban – az egyik erős eredmény


„Tehát jó év volt tanulás szempontjából, és úgy vélem, csapatként is megtanultuk, hogyan küzdjünk újból az élmezőnyben, ami izgalmas. Nem voltunk tíz év ilyen helyzetben, szóval jó dolog ilyenről beszélgetni. Számomra igazi kiváltság pályafutásom ilyen korai szakaszában az élen küzdeni. Egyeseknek egész F1-es karrierjük során nem adódik olyan lehetőségük, mint nekem 22 verseny alatt. Ezért nagyon-nagyon hálás vagyok, és várom a következő éveket, amikor remélhetőleg még gyakrabban elő fog fordulni.”

Piastri a Brit Nagydíjra a legbüszkébb

Első dobogóját Japánban szerezte, a legeredményesebb hétvége pedig az említett katari volt, a 2021-es F2-es bajnok mégis egy másik versenyt emelt ki először, mikor szezonja csúcspontjáról kérdezték.

„Számos erős pillanat volt, ami nem valósulhatott volna meg, ha a csapat nem fejleszti úgy az autót, ahogy. De azért magam is hátba veregethetem, hozni kellett azokat a pillanatokat. Személy szerint a legbüszkébb Silverstone-ra vagyok, ahol előálltunk a versenyképes autóval és én is ki tudtam hozni belőle a legtöbbet” – beszélt a brit hétvégéről, amelyen Norris a csapat első 2023-as dobogóját szerezte, Piastri pedig nem sokkal lemaradva a harmadik rajtkockába kvalifikált, majd a futamon negyedik lett.

„Nem Japán volt a legtökélesebb futamom, de elég volt az első dobogómra, aztán Katar az egész évben az egy lehetőségünk volt, hogy nyerjünk valamit – sikerült. Arra is nagyon büszke lehetek. Voltak egyértelműen trükkösebb hétvégék, és dolgok, melyeken még dolgozni kell a szezon egészét tekintve. Egy vagy két jó hétvégével nem lehet bajnokságot nyerni, ezt tudom már az alsóbb kategóriákból, többször kell remekelni” – beszélt arról Piastri, hogy az elsőnél kiegyensúlyozottabb szezonokra lesz szüksége a jövőben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: