DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 2. szombat
F1

Hamilton elgondolkodott a visszavonuláson 2021 végén

A hétszeres F1-es világbajnok elismerte, hogy le kellett higgadnia az akkori szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj végjátékában történtek után, hogy tiszta fejjel dönthessen.

Csaknem két év telt el a botrányos hajrát hozó 2021-es Formula-1-es Abu Dhabi Nagydíj óta, az emlékezetes idényzáró azonban még mindig sokszor előkerül témaként. Max Verstappen és Lewis Hamilton pontegyenlőséggel vágott neki a mindent eldöntő utolsó futamnak, amelyen szinte végig a brit vezetett, ám a fináléban Nicholas Latifi balesete után beküldött biztonsági autót követően az utolsó körben a holland a frissebb és lágyabb gumikon megelőzte őt.

A botrányt az váltotta ki, hogy az akkori versenyigazgató, Michael Masi nem a szabályoknak megfelelő módon vezényelte le a safety car-fázis lezárultát, ugyanis csak néhány lekörözött autó vehette vissza a körét, ráadásul még az erről szóló üzenet kiadásával megegyező kör végén kijött a pályáról a biztonsági autó.

f1-hamilton-mercedes-abudhabi-1-v2A balhé után a nyolcadik vb-címről ezzel lecsúszó Hamilton hónapokra eltűnt a nyilvánosság elől: mint utólag elárulta, a rokonaival töltötte az időt, távol Európától, például Hawaii szigetén. Most pedig azt is elismerte, hogy még a visszavonulás is megfordult a fejében 2021 végén:

„Egyértelműen, igen” – felelte az erre irányuló kérdésre a Mercedesszel azóta már 2025 végéig aláíró Hamilton, akit a Motorsport.com idéz. „Rengeteg dolog járt a fejemben abban az időszakban. De úgy gondolom, az egyik legrosszabb, amit tehetsz, ha az érzelmeid alapján hozol döntéseket. Mert amikor elragadnak az érzelmek és a pillanat hevében vagy, akkor gyakran nem a legjobb döntést hozod meg.”

„Az egekbe szöktek akkoriban az érzelmek, egy rendkívül nehéz időszak volt számomra, szóval meg kellett várnom, amíg lenyugodnak a dolgok és kitisztul az elmém, és akkor tudom meghozni a helyes döntéseket.”

f1-hamilton-mercedes-abudhabi-2

Nem ez a legrosszabb időszaka az F1-ben

Hamilton az idézett interjúban beszélt többek között arról is, hogy a Mercedes sikertelensége kapcsán benne is felmerültek már kételyek saját magával kapcsolatban, hogy az autó tehet-e az eredménytelenségről vagy már benne sincs meg az, ami korábban.

Azt ugyanakkor a 38 éves pilóta leszögezte: bár immáron két teljesen szezonon át futamgyőzelem nélkül maradt a Formula-1-ben, ami nem fordult még vele elő, korántsem a mostani a legrosszabb időszaka. Mint elmondta: fiatalon voltak ennél rosszabb évei, az F1-ből pedig a 2009-es McLarent, valamint az azt követő 2010-es és 2011-es idényeket hozta fel példaként, amelyeket a behúzott győzelmek ellenére is személyes szinten rosszabbnak érzett a mostaninál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: