DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Hírösszefoglaló

Verstappené a Monacói Nagydíj, Newgardené az Indy500: a vasárnapi hírek

Összegyűjtöttünk minden fontos hírt és információt a mai napról: ez történt vasárnap az F1-ben, és a nemzetközi autósportban.

Max Verstappen nyerte az esővel megbolondított Monacói Nagydíjat: a holland a pole-ból rajtolva végig vezetett, de a futam hajrájára megérkező égi áldás azért csempészett némi izgalmat a hagyományosan unalmas hercegségi megmérettetésbe. A verseny részletes beszámolója és végeredménye itt olvasható!

Verstappen maga egyébként nagyon örült az első monacói sikerének, és különösen arra volt büszke, hogy higgadt és hibátlan tudott maradni az eső, valamint az Aston Martin által ráhelyezett nyomás ellenére. A holland értékelését itt írtuk meg!

f1-monaco-verstappen-redbull



Alonso viszont azt mondta, hogy nyomás ide vagy oda, szerinte esélyük sem volt nyerni: a rajtot feladták a kemény gumival, majd Verstappen túl sokáig tudta menedzselni a jó tempót a közepeseken, így igazából sanszuk sem volt arra, hogy megfogják. A második hellyel ezzel együtt elégedett.

A dobogó alsó fokára Esteban Ocon állhatott fel, aki idei első, és karrierje harmadik F1-es pódiumjának örülhetett. Érthetően nagyon boldog volt, főleg azért, mert alaposan megharcolt ezért a harmadik helyért a Mercedesek és a Ferrarik ellen is, de nem lehetett őt megelőzni a pályán, sem ő, sem az Alpine nem hibázott, így a remek időmérőből kihozták a maximumot vasárnap.

A két Mercedes végzett a negyedik-ötödik helyen Lewis Hamilton, George Russell sorrendben, és érthetően Russell volt a kevésbé elégedett. A Sergio Perezzel szemben elkövetett hibája miatt ostorozta magát kicsit, mert büntetést kapott érte, de ennél is jobban fájt egy másik hibája, amivel szintén időt veszített - ezek nélkül szerinte ő lehetett volna a harmadik. Hamilton örült a javuló Mercedesnek, ő boldogan értékelt, szerinte sikerült előrelépniük ezen a hétvégén.

Újabb csalódást keltő hétvégét zárt a Ferrari: egy hatodik és egy nyolcadik helyet szerzett Monacóban a Scuderia. Carlos Sainz kettőt is hibázott, amivel visszacsúszott csapattársa, az időmérős büntetése miatt esélytelenként autózó Charles Leclerc mögé, így újabb kifejezetten gyenge futamot teljesített a Ferrari. Sainz kicsit felkérdezte a csapatot a taktikája miatt, Leclerc viszont nem panaszkodott: szerinte olyan nehéz volt vezetni az autót, hogy amúgy sem tudtak volna mit csinálni.

f1-ferrari-monaco-leclerc

Az időmérőn elkövetett kapitális hibája miatt nem tudott pontot szerezni Monacóban Sergio Perez, és mivel Max Verstappen nyert, így a mexikói vb-hadjárata jelentős pofont kapott: hatalmas hátrányba került csapattársával szemben. Perez a futam után elnézést kért a Red Bulltól. „Megfizettük az időmérőn elkövetett hibám árát. Ez most nagyon sokba került, és bocsánatot kell kérnem az egész csapattól, mert egy ilyen hiba elfogadhatatlan. Tovább kell lépnem, tanulnom kell belőle, de nem fér bele még egy nullázás a bajnokságban. A futam egy nagy katyvasz volt, forgalomba került, rosszkor jöttem a bokszba az eső megérkezésénél, hibáztam, minden megtörtént. Egy katyvasz volt” – mondta önkritikusan Perez.

Lando Norris a végén szerzett pontot a McLarennel, az intermediate gumikon pedig olyan jó volt a tempója, hogy meg akarta előzni a futamot vezető Verstappent: mint mondta, azt akarta, hogy kék zászlót lengessenek a világbajnoknak, mert azt a holland biztosan nagyon utálta volna...

Ezzel az eredménnyel Verstappen meglógott, Pereznek már inkább Alonsóra kell figyelni, a Mercedes a második helyért támad: így áll az F1-es pontverseny a Monacói Nagydíj után.

Még egy érdekes F1-es hír, ami nem kötődik a Monacói Nagydíjhoz: sajtóértesülés szerint jöhet az Alfa Romeo-Haas, az olasz márka ugyanis szeretne az F1-ben maradni, és Günther Steinerékben találhat partnerre.

A nap másik nagy eseménye az Indy500 volt: a legendás amerikai verseny rengeteg balesetet és fordulatot hozott, az utolsó tizenöt körben alig volt tiszta kör piros zászló nélkül, végül egyetlen körre engedték el a mezőnyt, és Josef Newgarden két kanyarral a vége előtt megelőzte Marcus Ericssont, majd behúzta karrierje első Indy500-as győzelmét.

Térjünk rá az F2-re, ahol hajmeresztő esetet láthattunk: Victor Martins nem lassított a biztonsági autós fázis alatt, és kis híján elütötte a ténykedő sportbírót. Az eset itt nézhető meg videón!

Vasárnap késő délelőtt került sor a TCR Világsorozat második futamára Spában, amelyet a TCR Europe-ban induló John Filippi nyert, míg a BRC Hyundai magyarja, Michelisz Norbert második lett, ezzel ismét vezeti a bajnoki tabellát. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: