DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen: Rettentő nehéz volt így győzni

Alonso stratégiája, szemcsésedés, vizes és csúszós pálya, falérintések: számos akadályon elmehetett volna Max Verstappen monacói elsősége. A holland büszke rá, hogy végig nyugodt tudott maradni.

Elsőtől utolsó körig vezette a Monacói Nagydíjat Max Verstappen, akit a megérkező eső sem zökkentett ki, magabiztosan, félperces fórral szerezte második győzelmét a hercegségben, miközben hátrébb számos versenyző esett-kelt, beleértve a saját csapattársat is. Pedig a verseny sokkal nehezebb volt, mint kívülről tűnhetett – már az elejétől fogva, figyelembe véve, hogy Fernando Alonso tartósabb gumin rajtolt.

„Elég nehéz futam volt. Mi a közepesen indultunk, Fernando pedig a keményen. Nem is akartunk olyan sokáig kint maradni, de várnunk kellett az eső érkezése miatt” – kezdte leintés utáni nyilatkozatát Verstappen, akinek közepes keverékében már 55 kör volt, mikor a köztes abroncsra váltott.

„A gumik szemcsésedtek, utána javult kicsit a tempó, de még így is nagyon nehéz volt vezetni. Aztán esni kezdett, így döntenünk kellett, hogy az inter kerüljön-e fel. Hihetetlenül csúszós volt a pálya, ha pedig az embernek ekkora előnye van az élen, akkor nem akarja erőltetni, de nem akar időt sem veszíteni. Nagyon nehéz ilyen körülmények közt. Párszor a falat is súroltam, rettentő nehéz volt odakint. De Monacóban ilyen” – sorolta a további akadályokat Verstappen.



Végül mindent sikerrel vett, így 2021 után másodszor nyert a versenynaptár legegyedibb és legnagyobb presztízsű helyszínén: „Nagyon kedves a monacói győzelem, és végképp az úgy nyerni, ahogy ma nyertünk, az időjárást és a többi tényezőt tekintetbe véve: nyugodtak maradtunk és hazahoztuk.”

A bajnoki előny 39 pontra nőtt

Verstappen az első nyilatkozatban erre nem tért ki, de ez verseny fordulópont lehet a bajnokságban is – miközben ő 25 pontot szerzett, a két kör hátrányban célba érő csapattárs Sergio Perez nullát. Miami előtt még két-két győzelem volt az állás a Red Bull-pilóták közt, most négy-kettő az állás Verstappen javára, a mezőny végére beragadó, pontszerzésre végig esélytelen Perez már második kifejezetten gyenge hétvégéjét zárta, a pontkülönbség pedig egy verseny alatt ledolgozhatatlanra nőtt. Hosszú még a szezon, de lehet, hogy utólag Monacóra tekinthetünk vissza akként a pillanatként, amelytől fogva Verstappen 2022-hez hasonlóan nagy előnyt kezd kiépíteni, és érdemi ellenfél nélkül menetelésbe fog a harmadik vb-cím felé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: