DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Hírösszefoglaló

Szabad préda a monacói F1-es pole? Ezek a pénteki F1-es hírek

Fernando Alonso és Charles Leclerc is támadna az első rajtkockáért, a Mercedes javult, Max Verstappen elégedetlen: a pénteki nap minden híre egy helyen.

Elkezdődött az F1-es Monacói Nagydíj hétvégéje, az első szabadedzésen Carlos Sainz, a másodikon pedig Max Verstappen volt a leggyorsabb. Mindkét gyakorláson voltak piros zászlók, és érdekes fordulatok, az első beszámolója itt olvasható, a másodiké pedig itt tekinthető meg!

Az esti elsőség ellenére Max Verstappen nem érzi úgy, hogy a Red Bull tempója jelenleg elég lenne a pole-pozícióhoz. A holland szerint a versenytársak bizonyos helyzetekben jobbak náluk, úgyhogy javulniuk kell szombatig. A világbajnok nyilatkozata itt olvasható!

Esélyesnek tűnhet Fernando Alonso és az Aston Martin, akit több rivális is megemlített, mint az egyik pole-favoritot. A spanyol csak negyedik lett a második edzésen, de ő is optimista volt a mutatott tempója kapcsán: mint mondta, valóban ők lehetnek az egyik esélyesek az első rajtkockára.

„Rápróbálok, aztán meglátjuk” – Charles Leclerc szerint a Red Bull és az Aston is gyorsabb a Ferrarinál. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy lehet keresnivalója szombaton, ha sikerül összeraknia egy igazán jó kört, azzal akár oda is férhet az első rajthelyre. Leclerc értékelése itt olvasható!

f1-ferrari-monaco-leclerc



A nap egyik fő témája csütörtök után ezúttal is az átalakított Mercedes volt, amely nem is működött rosszul az első két szabadedzés során. Lewis Hamilton úgy fogalmazott, hogy a változás és a javulás egyértelműen érezhető, tapasztalható, míg Toto Wolff sajátos stílusban annyit mondott, hogy úgy tűnik, nem lett rosszabb a W14 az átalakítások után. Velük mégsem számolnak a többiek a pole kapcsán.

George Russell és Yuki Tsunoda is büntetést kapott egyébként a felügyelőktől a nap végén, de egyikük sem kapott pénzbüntetésnél súlyosabbat. Mindketten túllépték a Monacóban 60 km/h-s bokszutcai sebességhatárt, de Russell tényleg csak épphogy: 60,2 km/h-val mérték be, amiért egy százeurós bírságot kapott a Mercedes, Tsunoda viszont 76,2 km/h-val haladt, ami ezer eurót ért. A hivatalos dokumentum szerint Tsunoda beismerte, hogy elfelejtette benyomi a sebességkorlátozót.

Ha már szóba kerültek a Mercedes fejlesztései: Formula Plusz rovatunkban összegeztük, hogy melyik csapat milyen frissítéseket hozott erre a hétvégére, érdemes átböngészni! https://formula.hu/formulaplusz/2023/05/26/ezeket-a-fejleszteseket-hoztak-az-f1-es-csapatok-a-monacoi-nagydijra

Minden egyes versenyre fejlesztéssel készül a Ferrari: Frederic Vasseur szerint nem néhány nagyobb, hanem sok kisebb újítással igyekeznek javítani az autón. A barcelonai csomag jelentőségét is igyekezett kisebbíteni. Részletek ide kattintva!

A rajongók szavazhatnak róla, milyen Gulf-festésbe boruljon a Williams: az istálló ugyanis négy különböző Gulf-dizájnnal rukkolt elő, s a szurkolók szavazhatják meg, hogy a csapat melyiket használja a Szingapúri, a Japán és Katari Nagydíjakon ősszel.

Kiélezett csatára számít a világbajnoki címért folytatott harcban Alexander Albon. A brit-thai pilóta szerint Sergio Perez minden eddiginél jobb formában van, így jó esélyei vannak a címvédő ellen. Albon nyilatkozata itt olvasható!

Elektromos superbike-kal futott be az edzésnapra Valtteri Bottas: a finn a Verge Motorcycles járművén ült. Az elektromos superbike kategóriát képviselő motor 1200 Nm nyomatékra képes, 2,5 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra (épp, mint egy F1-es autó), és 375 kilométeres a hatótávja.

Formula-2: Leclerc autót tört, Vesti pole-t szerzett az időmérőn, míg az F3-as kvalifikáción Mini iskolázta le a mezőnyt Monacóban. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: