DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Sainz az élen, két piros zászló a Monacói Nagydíj első edzésén

A Ferrari, az Aston Martin és a Mercedes is jó tempóval kezdett, a Red Bull egyelőre nem az igazi, Verstappen panaszkodott rá.

Péntek délután 13:30-kor gördült pályára az első F1-es autó Monacóban: hogy miért nem csütörtökön rendezik már az első két szabadedzést a hercegségben, arról itt írtunk bővebben.

Az első gyakorlás elején rögtön megmutatták magukat a Ferrarik: előbb Carlos Sainz állt az élre, majd Charles Leclerc futotta meg az addigi legjobb kört, és az első két helyet foglalták el a vörösök, akiktől sokan várnak nagy tetteket ezen a hétvégén. Sainz azért közben egyszer érintőre vette a falat is, ami jelezte, hogy a hiba nem nagyon fér bele ezen a pályán, míg Max Verstappen elégedetlen volt a Red Bull kezdő beállításaival: elmondása szerint túl alacsonyra állították az RB19-et.

A gyakorlás közepéig tartott a bemelegítő rész, aztán egyre több versenyző rakta fel a közepes keverékű gumit, és az idők is elkezdtek javulni: Lewis Hamilton vette át a vezetést az újragondolt Mercedesszel, Lando Norris a harmadik helyre jött fel, és a beállításmódosítás után Verstappen is megelőzre Leclerc-t. Felgyorsult Alonso is, egy tizeden belülre megközelítette az 1:14,0-val élen álló Hamiltont, és éppen kezdett volna igazán felgyorsulni az edzés, amikor megállt: bő húsz perccel a tervezett vége előtt Nico Hülkenberg a sikán előtt csapta falba a Haast, így piros zászlóval megszakították a gyakorlást.

f1-monacogp-hulkenberg-haas



A pár perc pihenő után Alonso pattant rá a gázra, és bement 1:14 alá, ezzel átvette a vezetést, majd Sainz vágott vissza a Ferrarival és állt ismét az élre: ahogy tisztult a pálya, és ahogy kezdtek komfortosabbá válni a pilóták a falak között, úgy javultak az idők. Hamilton és Verstappen között történt egy incidens, a brit a sikánt átvágva akarta elengedni a címvédőt, aki maga is inkább átvágta a kanyart, majd a Mercedes előtt szándékosan lelassított. A holland továbbra sem volt elégedett a kissé nehézkesen vezethető Red Bull-lal, bár közben Sergio Perez futott vele egy jó kört, és feljött a harmadik pozícióba.

Sainz aztán 1:13,3-ig javította a legjobb időt, és Leclerc is remek körön volt, amikor megúszott alatta a Ferrari, így el kellett vennie - majd megint megállt a szabadedzés, ugyanis ezúttal Alexander Albon hibázott, és az egyes kanyarnál falba tette a Williamst. Ezzel pedig véget is ért az etap, hiszen már csak egy-két perc volt hátra: nem indították újra a gyakorlást, így Sainz zárta az élen az első egy órát, de a Mercedes és az Aston is biztató tempót mutatott, míg a Red Bull nem kezdte túl meggyőzően a hétvégét.

albon1

A Monacói Nagydíj első szabadedzésének végeredménye:

fp1_3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: