DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Miért nem csütörtökön vannak az F1-es szabadedzések Monacóban?

A napokban gyakran felmerülő kérdés: miért törte meg a hagyományokat az F1, és már miért nem csütörtökön tartja a szabadedzéseket Monacóban?

Egészen a tavalyi évig csütörtökön tartották az első és második szabadedzéseket a Monacói Nagydíj során: a péntek szünnap volt, hogy a mezőny élvezhesse a különleges helyszín előnyeit. Az F1 viszont 2022-re úgy döntött, hogy eltörli ezt a hagyományt, és a hercegségben is a megszokott menetrend szerint bonyolítja le a programot.

A változtatás mellett szóló legfőbb indok az egyre sűrűbb naptár volt: így is iszonyatos mennyiségű napot töltenek a különböző helyszíneken a csapatok, ráadásul az egyre több futam miatt egyre több a duplázás és akár triplázás is, vagyis amikor két, vagy akár három egymást követő hétvégén is versenyeket rendeznek. Idén például ha nem kellett volna törölni az imolai futamot, és a hagyományos lebonyolítás szerint zajlott volna a monacói program, akkor szerdán már sajtóbeszélgetéseket kellett volna tartani a helyszínen úgy, hogy vasárnap még Imolában versenyzett a mezőny.

f1-monaco-2023



Arra jelenleg egyszerűen nincsen hely és lehetőség, hogy Monaco megkapja azt a privilégiumot, hogy biztosan nem rendezhetnek futamot az előtte lévő hétvégén, így pedig olyan öldöklő az iram, hogy az a versenyzők és a csapattagok számára sem fenntartható. 

Egyábként sincs már akkora jelentősége a pénteki szabadnapnak Monacóban, hiszen a száguldó cirkusz tényleg mindenhova ellátogat a világon, és sok versenyző amúgy is Monacóban lakik: egyszerűen nagyobb az igény egy plusz üres napra, mint egy félig üresre a hercegségben.

Mivel a versenynaptár nem hogy lazulni, hanem elképzelhető, hogy tovább feszülni fog a jövőben, így nem számíthatunk arra, hogy az előttünk álló években visszatérne az F1 a csütörtöki monacói szabadedzésekre.

A hétvégi F1-es menetrend ezen a linken megtekinthető!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: