DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Hírösszefoglaló

Imola lefújva, nem lesz idén pótlás – szerdai F1-es hírek

Sorban jöttek a nem megerősített és hivatalos fejlemények az Emilia-romagnai Nagydíj sorsáról május 17-én. A versenyzők szerint helyes döntés született, a pótlásra 2026-ban kerülhet sor.

Miután kedden kiürítették az imolai pálya paddockját, szerda délelőtt további aggasztó hírek érkeztek a pályáról: a Formula-1-es paddocknál alacsonyabban fekvő F2-es depó víz alá került, az összeszerelési munkákat végző csapatokat pedig nem engedték be. Késő délelőtt a Formula.hu tudomására jutott, hogy 13 óra táján találkozó lesz Imolában, melyen döntenek arról, folytassák-e a versenyhétvégét. Másfél órával később érkezett a hír arról, hogy az olasz közlekedési miniszter a nagydíj elhalasztását kérte az illetékesektől – ekkor már sejteni lehetett, hogyan fog kicsúcsosodni a történet.



Végül 13 órakor megtörtént a hivatalos bejelentés: ilyen időjárási körülmények között nem lehet megrendezni az Emilia-romagnai Nagydíjat. A promóterrel és a helyi hatóságokkal történt egyeztetés után úgy határoztak az illetékesek, hogy ebben a helyzetben nem tudják garantálni az esemény biztonságos lebonyolítását, és jelen körülmények között nem szeretnének további extra terheket róni a közösségre, illetve a tűzoltókra, mentőkre, katasztrófavédelemre.

Az F1 közleménye kerülte a „halasztás” és „törlés” kifejezéseket, de az Olasz Automobil Klub elnöke, Angelo Sticchi Damiani interjúban megerősítette, 2023-ban a szezon későbbi részében sem lesz verseny Imolában, cserébe feltehetően 2026-ig meghosszabbítják a nagydíj szerződését. Nyilatkozata itt olvasható.

Reagált a Formula-1 vezetése és a versenyzők is. „A meghozott döntés helyes a helyi közösségek és az F1 családja számára, mert most a biztonságot kell garantálnunk, és nem extra terhet helyezni a hatóságokra, amikor ezzel a szörnyű szituációval küzdenek” – indokolta a törlést Stefano Domenicali. „A biztonság az első” – visszhangozták a helyiekkel együttérző F1-es pilóták, akik reakcióit egy csokorba gyűjtöttük.

Az AlphaTauri kiadott még egy közleményt: a csapat főhadiszállása szintén Emilia-Romagnában, méghozzá Faenzában található, a gyárat azonban elkerülte a természeti katasztrófa.

Az imolai helyzet uralta a motorsportos médiát szerdán, de néhány egyéb hírről is beszámoltunk. Téma volt, hogy meddig megy el a Red Bull az egyenlőség terén – erről Christian Horner beszélt. Damon Hill azt fejtegette, Charles Leclerc-nek nincs hová mennie a Ferraritól, a csapatnál ragadt a következő évekre – bővebben itt. Pietro Fittipaldi pedig azt pendítette meg: Lewis Hamilton biztosan jól érezné magát a WEC-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: