DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nem pótolják később a lefújt imolai F1-et

Az Olasz Automobil Klub elnöke erősítette meg, hogy egy az egyben törölték a 2023-as nagydíjat – de reméli, automatikusan megnyújtják a szerződésüket.

Szerda kora délután született meg a döntés arról, hogy az elmúlt időszak heves esőzései és áradásai miatt nem lehet biztonságosan megrendezni a hétvégi Emilia-romagnai Nagydíjat, így másfél nappal a pályaesemények kezdete előtt lefújták az imolai fordulót.

A Formula-1 hivatalos közleményének megfogalmazása kerülte a „halasztás” és a „törlés” szavakat is, így nyitva maradt a kérdés, hogy egy az egyben kikerült-e naptárból a verseny vagy megpróbálják-e egy későbbi időpontban bepótolni azt.

f1-imola-start-2022-2



Ez utóbbi első ránézésre is a lehetetlennel határos elképzelésnek tűnt, köszönhetően az F1 elképesztően sűrű menetrendjének. Tulajdonképpen csak a nyári szünet eleje vagy vége jöhetett volna szóba, minden más esetben négy vagy akár öt versenyt rendeztek volna zsinórban Imola beillesztésével. Egyes kósza hírek szerint fel is röppent, hogy esetleg az augusztus 4-6-i, a Belga Nagydíjat követő hétvége szóba jöhet, így háromhetesre rövidült volna a nyári szünet.

Erre azonban nem fog sor kerülni, az Olasz Automobil Klub elnöke, Angelo Sticchi Damiani ugyanis a Tuttosportnak nyilatkozva megerősítette, hogy törölték az idei szezonra az imolai állomást – viszont egyúttal reméli, hogy ez automatikusan azzal jár majd, hogy egy évvel megnyújtják az eredetileg 2025-ig érvényes szerződésüket a Formula-1-gyel:

„A 2023-as Emilia-romagnai Nagydíj egyértelmű törlését jelentettük be. 99 százalék, hogy 2026-ban pótoljuk a versenyt, mivel egy évvel meg fogjuk hosszabbítani így a jelenleg érvényben lévő szerződésünket” – fogalmazott Damiani.

Az imolai verseny törlésével így végül mégsem rendeznek rekordot jelentő 23 fordulót a 2023-as idényben, hanem csak 22 futam marad a menetrendben. Pedig a tavaly ősszel kiadott versenynaptár még 24 állomást tartalmazott, ám decemberben az akkor még érvényben lévő koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások miatt a Kínai Nagydíjat is lefújták.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: