DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Formula-E

A Nissan nagyon pipa a Toro Rossóra

A Toro Rossónál még nem dőlt el, ki lesz a másik pilóta Danyiil Kvjat mellett, ám valószínű választásuk Alexander Albon lesz, akit egy kész nissanos szerződésből hívnak el. Van is perpatvar.

Különös szituáció alakult ki a Nissan e.dams Formula-E istállójánál, mivel a Toro Rosso az utolsó pillanatban kavart be a csapat életébe, amivel a teszteken máris hátrányt okoztak számukra. A Formula-2-es bajnoki címért korábban harcban álló Albon az e.dams védőszárnyai alatt versenyzett az F1 előszobájában a DAMS istállónál. Júliusban a felek hároméves szerződést írtak alá, hogy a fiatal brit a Formula-E-ben versenyez majd Sebastien Buemi oldalán a Nissan e.dams gárdájánál.

Hatalmas meglepetés érte azonban a Nissant, amikor közvetlenül a szezont megelőző tesztek előtt derült ki, hogy Albon egy Formula-1-es szerződés küszöbén áll a Toro Rossóval (korábban a Red Bull juniorprogramjának részese volt). Nem is ült be az autóba a valenciai tesztre a brit, ezzel a Nissan két értékes napot veszített, addigra sikerült mozgósítaniuk nagy hirtelen Oliver Rowlandet az utolsó két tesztnapra.

A legkevésbé sem számított erre a gárda. „Teljesen a semmiből, váratlanul jött ez a változás. Komoly frusztrációt érzünk a Nissan e.dams részéről, mert a DAMS rengeteget tett Alexander Albon versenyzéséért, beleértve a pénzügyi segítséget is” – nyilatkozta keserűen Jean-Paul Driot, a Nissan e.dams csapatfőnöke.

Vagy teljesül az álma Albonnak, vagy két szék között a pad alá eshet


„Jó autót adtunk neki, egy évvel korábban, az ART Grand Prix gépével nem igazán volt versenyképes. Velünk megmutatta, hogy valóban nagyon gyors, amiben mi nem is kételkedtünk korábban. Hároméves szerződést kötöttünk nyáron, amikor most a semmiből megjelent a Toro Rosso és Dr Helmut Marko, hogy elcsábítsák Albont a saját autójukba.”

„Ha egy vak embert megkérdeznénk, hogy szeretne-e újra látni, előre tudhatjuk a választ. Most egy, a Formula-1-ről álmodozó pilóta előtt csillant fel a lehetőség, hogy a száguldó cirkuszba szerződhessen, előre tudtuk itt is a választ. Jelenleg alkudozunk a Toro Rossóval, de természetesen a Nissan menedzsmentje a legkevésbé sem volt boldog a kialakult szituáció miatt, ahogy ez előre látható volt.”

„Abszolút nem vagyunk boldogok, mert már leszerződtettük Albont három évre, de megpróbálunk megoldást találni. Ha van egy pilótánk, aki már nem akar nálunk vezetni, mit tehetnénk? Ugyanakkor élő szerződése van velünk, ez is világos” – vázolta fel a helyzetet Driot.

A következő két-három hétben mindenképpen végső megoldást szeretne találni a Nissan, addig átmeneti megoldásként dolgozik az istállóval Oliver Rowland.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: