DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F2/F3

A Red Bull kihajította a botrányhős Ticktumot

A korábban botrányos vezetéséről elhíresült Dan Ticktum úgy tűnik, minden lehetőségét eljátszotta a Formula-1-be kerüléshez, a Red Bull ugyanis ismét menesztette juniorprogramjából.

Először 2015-ben hallhattunk az akkor még csak 16 éves brit ifjoncról, nem éppen a legjobb kontextusban. Súlyos vétséget követett el a versenypályán, amikor Silverstone-ban egy Formula-4-es viadalon összekoccant riválisával, Ricky Collarddal, majd a biztonsági autós, lassú tempós időszak közben szabálytalanul a mezőny elejére hajtott és egyértelmű bosszúállásként kiütötte a versenyből Collardot. Hosszú eltiltást kapott, ami miatt úgy tűnt, el is tűnik a süllyesztőben a tehetséges, de fegyelmezetlen tinédzser.

Az ominózus bosszúállás 2015-ben


A Red Bull azonban néhány éve visszavette juniorprogramjába a rendkívül gyors, de továbbra is szertelen britet. Tavaly, az európai Formula-3-as sorozatban Mick Schumacher nagy ellenfele volt és úgy tűnt, meg is szerzi a bajnoki címet, ám Schumacher elképesztő győzelmi sorozata ellen nem tudott, mit tenni, többször is rettentő gyengén muzsikált a nyomás alatt, így végül könnyedén a németé lett a bajnoki elsőség.

Ismét egyre több volt a rovásán Ticktumnak, pedig tavasszal a Red Bull F1-es autóját is tesztelhette. Egy ázsiai téli sorozat után a Super Formula-szériában is igen harmatosan teljesít, ez pedig már sok lett az energiaitalosoknak és menesztették (ezúttal úgy fest, végleg) a várakozásokat messze alulmúló fiatalt. Sok szakember a Toro Rosso egyik ülésére is esélyesnek tartotta őt, de gyengélkedése miatt a megfelelő mennyiségű licencpontot is képtelen volt összegyűjteni. Most megint nagyon távol került a Formula-1.

„Egyik tagja volt a juniorprogramunknak, de az utóbbi időszakban semmi nem sikerül neki, az eredményei igen gyengék, Japánban is messze elmarad a várakozásoktól. Nem jött össze a terv, ezért úgy határoztunk, nem ő a megfelelő ember számunkra, nem lehet opció sem a Red Bullnak, sem a Toro Rossónak, így levontuk a következtetéseket” – magyarázta a menesztést Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke.

Ticktum a jelek szerint egy év alatt mindent lerombolt, amit felépített

„Megkapta az esélyt, volt még egy lövése, de nem élt vele. Csak ezeken a srácokon múlik, hogy megragadják-e a lehetőséget” – tette hozzá Horner. A főtanácsadó, Dr. Helmut Marko sokáig elkötelezett támogatója volt Ticktumnak, de végül a múlt hét végén ő mondta ki a döntő szót. A Speedweek információi szerint a Japánban mutatott gyengélkedés mellett az is a menesztés mellett szólt, hogy továbbra sem nőtt be a feje lágya.

A Red Bullt az is ezen döntés felé sodorta, hogy Ticktum tavaly vádaskodásba kezdett Mick Schumacherrel szemben a német győzelmi sorozatának láttán, miszerint az nem véletlen, manipulálják az erőviszonyokat. Az ázsiai, téli részvétele során folyamatosan káromkodott és nemtetszését fejezte ki. Ezek, a mostani, teljesítménybeli visszaeséssel együtt már meggyőzték Horneréket, hogy ne ragaszkodjanak tovább Dan Ticktumhoz. Innentől a fiatal brit jövője több, mint kérdésessé vált az autóversenyzés világában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: