DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Bosszú a versenypályán - Mindenidők legőrültebb ámokfutása

Hallatlanul botrányos magatartást mutatott egy versenyző a brit Formula MSA sorozatban, ahol a biztonsági autó mögött előresprintelt, hogy kilökje riválisát, akivel korábban ütközött. El is tiltották.

Az Anglia és Skócia területén zajló, Formula-4-es szabályrendszert használó sorozat szeptember végi, silverstone-i fordulóját Daniel Ticktum mutatta be azt az ámokfutást, amelyben most hozott ítéletet a Motorsport Világtanács nemzeti bírósága.

Történt ugyanis, hogy nem sokkal a hétvége harmadik versenyének rajtja után a 16 éves Ticktum az élmezőnyben küzdve összeütközött riválisával, Ricky Collarddal. A koccanás következtében Ticktum kipördült és a mezőny végére esett vissza, míg Collard meg tudta őrizni pozícióját.

1448358754



Hamarosan biztonsági autó lépett a pályára, ám még mielőtt távozott volna, olyan dolog történt, amit aligha látott még bárki is profi autóversenyen. Ticktum a gázra lépett, elszáguldott az egymás mögött vonatozó autók mellett, majd amikor odaért Collardhoz, bosszúból belerohant az autójába, mindkettőjüket kiütve a versenyből.

A bíróság összeszámolta, hogy az eszét vesztett Ticktum a biztonsági autó mögött 10 riválisát előzte meg, 13 sárga, 4 dupla sárga, 2 fehér zászlót és 15 safety car táblát hagyott figyelmen kívül, mielőtt szándékosan belerohant volna riválisába - persze mindezt szabálytalanul. Az ítélőszék Ticktum viselkedését „teljes mértékben felelőtlennek és minden tekintetben elítélendőnek” titulálta, amit nem is hagytak büntetlenül. A versenyzőtől két évre bevonták a licenszét, noha ebből a második 12 hónapot felfüggesztették, tehát csak akkor kell letöltenie, ha később újabb vétségen érik. Emellett egy halom büntetőpontot is kapott, ami mindemellett még három hónapos eltiltással jár, és a meghallgatás 2000 fontos költségét is neki kell állnia.

Ticktum már közvetlenül az eset után közzétett egy bűnbánó nyilatkozatot. „Nem csak önmagamat hagytam cserben, hanem ami még fontosabb, azokat az embereket is, akik közel állnak hozzám. Szeretnék bocsánatot kérni a versenyzőtársaimtól, és mindenkitől, aki támogatott engem az autóversenyzői közösségben” - mondta.

„Hülye voltam, és célom, hogy megtanuljam a leckét a történtekből.”

Ticktum terve az volt, hogy a következő évre továbblép a Formula Renault 2.0-ba vagy az F3-ba, de erről egyelőre - ha nem végleg - letehet. Az eltiltása ellenére azonban teszteken továbbra is vezetheti az autót.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: