DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Túl engedékeny lenne az FIA?

A leköszönő elnök, Jean Todt búcsúzóul még kifejtette a véleményét a szervezetről, melynek az élén állt. Bizonyos szempontból visszaütött az, amilyen irányba változott a versenyirányítás.

A 2021-es szezonnak a két bajnoki rivális, Max Verstappen és Lewis Hamilton mellett volt még egy főszereplője, mégpedig az FIA. Különösen a vége felé hívta fel magára a figyelmet a versenyirányítás, amikor sorra hozták a furcsábbnál furcsább, megkérdőjelezhető döntéseket, az évet pedig a szezonzáró hajrájának kavalkádjával koronázták meg.

Az FIA-t tizenkét éven át vezette az a Jean Todt, aki korábban csapatvezetőként is bőven szerzett tapasztalatot a száguldó cirkuszban, így állt mindkét oldalon. A búcsúzó elnök úgy látja, a versenyigazgatás az idők során több változáson ment keresztül, némileg nyitottabb is lett, de ez a szezon megmutatta, ez nem feltétlenül a jó irány. Az egyik legfőbb problémaforrás az lett, hogy a vezetőség hogyan próbál rendet tartani az őt ostromló csapatok között.

„A francia sportmagazinban, a L’Equipe-ben olvastam a minap, hogy a lyoni fociklub elnökét tíz meccsre eltiltották, mert tiszteletlenül beszélt a bíróról. Mi talán túl engedékenyek vagyunk. Egyrészről fontos, hogy ez így legyen, hogy jól működjön a kommunikáció a vezetőség, a csapatok, a versenyzők és a közvetítési jogok birtokosai között. De nem szabad, hogy visszaüssön” – vélekedett a viszonyokról Todt az FIA gáláján.



Szerinte a szigor mellett a legfőbb érv, hogy úgyis mindenki a saját nézőpontjából vizsgálja az eseményeket, és így bajosan lehet igazságot tenni. Abu Dhabi kiváló példája volt ennek is. „Emlékezzünk csak Maxra az első körös csata után, amikor Lewis jobbra terelte őt. Max akkor azt állította, hogy ellene vannak, de ez nem igaz. Ez senkivel kapcsolatban nem igaz, csak így fogják fel. A verseny hevében ott vannak a saját érzéseid, és ott a versenyirányítás.”

A francia természetesen nem azt szerette volna ezzel mondani, hogy csak az FIA-ra kell hagyatkozni, és reménykedni, hogy jól döntenek. „Tökéletesek vagyunk? Nem. Ezért javasoltam egy teljes felülvizsgálatot, hogy kiderítsük, miben lehetne fejlődni. De nemcsak ezt az egy esetet vesszük figyelembe, hanem az egész évet. Ha javulhatunk bárhogy, akkor muszáj. Tökéletességre kell törekednünk, hiszen a Formula-1 is a tökéletesség eredménye. Egy jó versenyző vagy egy jó autó nem elég, a sikerhez mindennek össze kell állnia.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: