DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

FIA-gála: Hamilton az Év személyisége, Alonsóé az Év akciója

Megtartották a 2021-es szezon összautósportos évzáróját csütörtök este: a világbajnokok és különdíjasok átvették a trófeájukat. Lewis Hamiltonnak két díj is járt, de nem volt jelen.

A 2020-as virtuális forma után újra a normál mederben zajlott a tradicionális díjátadó: 800 vendég volt hivatalos a párizsi ceremóniára, amely Jean Todt utolsó megjelenése volt az FIA elnökeként, mivel mandátuma december 17-ével lejár.

Az FIA alá tartozó minden széria bajnoka meghívót kapott a Carrousel du Louvre-ba, kezdve természetesen a Formula-1-gyel és a többi világbajnoki szériával. A gokartvilágbajnokok, az Európa-bajnokok, sőt még a nemzeti F4-es bajnokságok nyertesei is megjelentek. Köztük egy magyarral: Kiss Norberttel, a Kamion Európa-bajnokság győztesével.



A Formula-1-es szakasz hiányos volt, mivel a világbajnokság második helyezettje, Lewis Hamilton, valamint a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff nem vett részt az eseményen – habár a szabályok szerint az első három helyezettnek kötelező megjelennie –, így tiltakozva az Abu Dhabiban történtek ellen. Max Verstappen mellett így a vb-harmadik Valtteri Bottas lépett színpadra, a Mercedes konstruktőri trófeáját pedig James Allison műszaki igazgató vette át.

„Azzal, hogy világbajnokká váltam, elértem életem célját. Minden további bónusz lesz” – mondta Verstappen, miután átvette a trófeát Jean Todttól. „Természetesen tovább hajtok, és jó pár évig az F1-ben leszek még. Szép dolog, hogy világbajnoknak neveznek, de többet gondolok a hosszú útra és a sok órára, melyet apámmal töltöttem, hogy itt lehessek. Hihetetlen csatát vívtam Lewisszal, a Formula-1 valaha volt egyik legnagyobb versenyzőjével. A nap végén egymás szemébe nézhetünk és tisztelhetjük egymást, ami nagyon fontos.”

Az Év személyisége díjat az FIA állandóan akkreditált újságíróinak szavazatai alapján osztják ki: a sajtó a távol levő Lewis Hamiltonnak ítélte meg ezt a címet. Egy másik díj, az Év akciója rajongói szavazás alapján dől el. Ez Fernando Alonsónak jutott, a Magyar Nagydíjon Hamiltonnal vívott csata alapján.

 

Az Év újonca Oscar Piastri lett az FIA versenyzői bizottságának szavazása alapján, aki a Formula-2 bajnokának járó serleget is megkapta: az ausztrál fiatal első évében nyerte meg az F1 előszobájának számító szériát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: