DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F2/F3

Daruvala nyert, Piastri az F2 bajnoka

Abu Dhabiban már az első futamon eldőlt a 2021-es bajnoki cím: Oscar Piastri a tizedik rajthelyről az utolsó dobogós pozícióba felzárkózva döntötte el a szezon kimenetelét.

Nem sokáig tartott ki a Carlin első sora az Abu Dhabi versenyhétvége első Formula-2-es futamán: Jehan Daruvala megőrizte a vezetést, de Dan Ticktum rossz rajtjával a negyedik helyre csúszott vissza. Felipe Drugovich jött fel másodiknak – és célegyenesben már az indiait támadta –, Liam Lawson pedig a harmadik helyre.

A bajnokságot 55,5 ponttal vezető Oscar Piastrinak már ezen a versenyen nagy esélye volt rá, hogy bebiztosítsa a bajnoki címet, azonban a fordított rajtrács értelmében az időmérő megnyerése után 10. pozícióból kellett rajtolnia. Az első kör végén már hatodikként haladt, egy hellyel a csapattárs, Robert Svarmcan mögött, akire a bajnokság második helyezettjeként figyelnie kellett.



A 6. körben az orosz átvette a dobogós helyet, előrébb pedig Drugovich helyezte nyomás alá Daruvalát. A 12. körben jött az első komoly próbálkozás: a brazil DRS segítségével a 9-es kanyarban támadási pozícióba került. A két autó kanyarokon keresztül haladt egymás mellett, de végül az indiai megőrizte helyezését. A csatározásnak köszönhetően azonban megérkezett rájuk Svarcman és Piastri, parázs finálét ígérve a 23 körös futamra.

A két Prema végül nem az éllovasokat támadta, hanem egymást: három körrel a vége előtt Piastri bevetődött Svarcman mellé a 6-os kanyarban, és bár az orosz visszatámadt, az ausztrál megszilárdította a dobogót.

A féltávnál történt összecsapás után Daruvala megszilárdította a vezető pozíciót, és harmadik F2-es győzelmét szerezte Drugovich előtt, aki Monacóban állt utoljára dobogón. Piastri harmadik helyezése bajnoki címet jelentett az ausztrál számára, negyedikként futott be Svarcman. Lawson ötödik, a második rajtkockából startoló Ticktum végül hatodik lett. A dzsiddai rajtbaleset után hetedik pozícióval tért vissza Theo Pourchaire, az utolsó pontot pedig Guanyu Zhou szerezte: a kínai sokáig Piastri fő riválisa volt a bajnoki címért, de úgy néz ki, végül be kell érnie a bajnokság harmadik pozíciójával.

Oscar Piastri első szezonjában nyerte meg a Formula-2-es értékelést: 22 verseny alatt öt győzelmet (ebből hármat főversenyen) és további négy dobogót szerzett, időmérős teljesítménye nyolcból öt elsőséggel pedig még meggyőzőbb. Az ausztrál három egymást követő évben szerzett bajnoki címeket: 2020-ban a Formula-3-at, 2019-ben a Formula Renault Eurocupot nyerte meg. Tehetségét jelzi, hogy rajta kívül mely két versenyzőnek sikerült újoncként F3/GP3-at és F2-t nyernie: Charles Leclerc-nek és George Russellnek. Az elődökkel ellentétben azonban nem jut Formula-1-es üléshez a következő szezonban, a 2022-es évet az Alpine tartalékpilótájaként fogja tölteni.

Az 1. futam eredménye:

  Versenyző Csapat Hátrány
1 Jehan Daruvala Carlin  
2 Felipe Drugovich UNI-Virtuosi 2.0
3 Oscar Piastri Prema Racing 2.9
4 Robret Svarcman Prema Racing 3.5
5 Liam Lawson Hitech Grand Prix 11.2
6 Dan Ticktum Carlin 12.9
7 Théo Pourchaire ART Grand Prix 14.1
8 Guanyu Zhou UNI-Virtuosi 15.5
9 Ralph Boschung Campos Racing 17.0
10 Marcus Armstrong DAMS 17.5
11 Jack Doohan MP Motorsport 18.5
12 Jüri Vips Hitech Grand Prix 19.2
13 Bent Viscaal Trident 22.2
14 Roy Nissany DAMS 29.9
15 Christian Lundgaard ART Grand Prix 32.0
16 Guilherme Samaia Charouz Racing System 32.6
17 Clément Novalak MP Motorsport 37.0
18 Alessio Deledda HWA Racelab 48.9
19 Marino Sato Trident 54.3
20 Olli Caldwell Campos Racing 1:43.5
  Jake Hughes HWA Racelab kiesett
  RichardVerschoor Charouz Racing System kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: