DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Élesben is jól teljesít eddig a Honda-erőforrás

Amiről a hírek szóltak, úgy tűnik, valósággá vált. A japán gyártó és Pierre Gasly is nagyon elégedett a Honda-motorral, amely teljesítményre és megbízhatóságra is egyelőre kiválónak tűnik. Most meglesz?

2015 és 2017 között sorozatos bukásokat könyvelhetett el és nevetség tárgyává vált az 1986 és 1991 között egyeduralkodónak számító japán gyártó. A hibrid-erőforrásokkal egyszerűen képtelen volt zöld ágra vergődni és rengeteget veszített a reputációjából lassúsága és rengeteg technikai meghibásodása miatt.

2018-ban aztán a Toro Rosso oldalán végre a fejlődés útjára lépett a Honda, egy évre rá pedig már több futamgyőzelmet is szerzett a Red Bull partnereként. Most már senki nem neveti ki a japánokat, egyre jobb erőforrással jelentkeztek az elmúlt években, de még mindig hiányzott az a kis plusz a Mercedesszel szemben. Helmut Marko a napokban azt nyilatkozta, hogy a Honda óriásit lépett előre az új, továbbfejlesztett erőforrásával és így már felértek a Mercedes szintjére a csapattal.

Egyelőre a sokszor érdekes nyilatkozatokat adó főtanácsadó szavait látszik alátámasztani a tesztelés is, Pierre Gasly és Toyoharu Tanabe is csak dicsérni tudják a japán egységet. „A második tesztnap is igazán pozitívan sikerült számunkra, rengeteg kört tehettem meg délután, többnyire jól megtankolt autóval próbálgattuk, mi hogy működik. Időnként egy-egy gyorskört is megengedtünk magunknak lágyabb keveréken” – ecsetelte véleményét Pierre Gasly, az AlphaTauri egyszeres futamgyőztes versenyzője.

Most igazán elkapta a fonalat a Honda?


„Egészen kiváló vezetni az autót, rendkívül pozitív a változás ahhoz képest, amilyen érzést a tavalyi autó nyújtott ebben az időszakban. Nem kérdés, hogy még bőven vannak területek, ahol javulhatunk, de a kevés tesztlehetőséget tekintve jó helyen állunk. A Honda erőforrása kitűnő, eddig remekül működik, semmilyen megbízhatósági problémánk nem adódott vele. Az autót néhány apróságtól eltekintve már szinte késznek érzem a Bahreini Nagydíjra” – tette hozzá a francia pilóta.

A Honda F1-es technikai igazgatója sem lát okot eddig panaszra. „A tesztelés második napján is minden rendben zajlott, az AlphaTauri versenyzői 144, a Red Bullnál Sergio Perez pedig 117 kört pakolt az autóba. Bár most is szeles volt az idő, különösen délelőtt, a körülmények messze jobbak voltak, mint az első nap során. Még jól is jött a tíz fokos hőmérsékleti eltérés, mert lehetőséget adott, hogy teljesen más körülmények között is tesztelhessük egységeinket.”

„Az erőforrással nem akadt gondunk, így sok figyelmet fordíthattunk arra, hogy finomhangoljuk a motor paramétereit, ellenőrizzük a különböző üzemmódokat. Arra számítunk, hogy az utolsó tesztnapon is minden rendben zajlik, igyekszünk a lehető legjobban felkészülni a világbajnokság nyitófutamára, ami alig két hét múlva lesz” – nyilatkozta Toyoharu Tanabe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: