DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

A Formula-1-nek fontosabb a pénz, mint az emberi jogok?

Az NGO emberi jogi szervezet úgy véli, Szaúd-Arábiát egyelőre el kellene felejtenie a száguldó cirkusznak az emberi jogok súlyos megsértése miatt. A háttérben azonban óriási pénzek diktálnak.

Az utóbbi időszakban erősen elterjedt az a hír, miszerint Szaúd-Arábia 2023-tól bekerülne a Formula-1-es versenynaptárba. Az NGO szervezet szerint azonban ez csak egy módszer lenne a közel-keleti ország számára, hogy kozmetikázza és elrejtse rossz hírnevét, amit sorozatos jogsértéseivel szerzett magának.

Erről az NGO nemzetközi szervezet részéről Minky Worden beszélt, aki úgy gondolja, ugyan néhány pozitív változás már történt az arab országban, egyelőre az emberi jogok messze nincsenek azon a szinten, hogy a Formula-1-es vezetésnek szóba kellene állnia a szaúdiakkal. Ráadásul ez már nem az első megkérdőjelezhető döntés lenne például Bahrein és Azerbajdzsán után.

„Az F1 esetleges érkezésével sincs semmi garancia arra, hogy az elnyomás valamit is javulna az országban. Sőt, inkább ellenkezőleg, amikor ilyen helyre vittek Formula-1-es futamot, az inkább rontott a helyzeten és tovább fokozta az elnyomást” – nyilatkozta Worden a The Guardian című lapnak.

A súlyos milliók, vagy a súlyos jogsértések nyomnak többet a latban?


„A Bahreinben és Azerbajdzsánban végzett vizsgálataink azt mutatták, hogy az F1 érkezése semmit nem javított az emberi jogi helyzeten, sőt, inkább visszaélésekre adott módot. Egyértelmű, hogy az F1 semmibe veszi a saját maga által (1995-ben) kinyilvánított alapelveit az emberi jogokról azzal, hogy ilyen országokba viszi futamait.”

„Néhány reformot azért látni, ezzel a HRW is tisztában van, de az ilyen sportesemények többnyire csak arra jók, hogy elfedjék a súlyos elnyomás képét. Az F1-nek nem szabadna semmilyen szerződést aláírnia Szaúd-Arábiával, amíg néhány bebörtönzött női aktivistával le nem ülnek beszélgetni, milyen tortúrákon mentek keresztül az országban” – tette hozzá Worden.

A pénz mindenhol nagy úr és az eddigi hírek szerint Szaúd-Arábia évente közel 39 millió fontot fizetne azért, hogy nagydíjat rendezhessen. Ráadásul még egy komoly szponzori szerződés is a levegőben van, a Saudi Aramco nevű olajcéggel, amely további 50 millió fonttal gyarapítaná az F1 számláját évente. Ennek igen nehéz lenne ellenállni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: