DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

2023-tól jöhet az F1-es futam Szaúd-Arábiában

Három év múlva készen fog állni a helyszíni arra, hogy F1-es futamot rendezzen, de a tervek szerint vendégül látnák a MotoGP-t, vagy a WEC-t is - a legnagyobb eseményekre készülnek.

Arról már mi is beszámoltunk, hogy sajtóértesülések szerint a csillagos eget is odaadja Szaúd-Arábia azért, hogy Formula-1-es futamot rendezhessen, most pedig azt is bejelentették, hogy az erre alkalmas helyszín 2023-ra el is készül. A qiddiyai pálya vezérkara pénteken kürtölték világgá, hogy a fővárostól, Rijádtól nem messze fekvő létesítménybe a motorsportok csúcsszériát szeretnék behozni.

"Azért építjük, hogy fogadhassuk a MotoGP-t, a WEC-t, regionális és nemzeti eseményeket és mindezekkel együtt a Formula-1-et" - mondta az Autosportnak Mike Reininger, a projekt mögött álló Qiddiya Investment Company vezérigazgatója. "A legnagyobb és legjobb sorozatokat láthatjuk vendégül, minden kategóriában."

qui



Később hozzátette, hogy a munkálatok 2023-ra fognak befejeződni, az Autosport pedig úgy tudja, hogya Formula-1 vezetői közül Chase Carey és a hamarosan leköszönő Sean Bratches is járt már a helyszínen 2019-ben. A tervek szerint olyan pálya épül, amelynek lesz egy látványos stadionrésze, ahol nézőként hat kilométeren keresztül követhetjük az autókat, egy másik része pedig városi szegmens lesz, szintén több látványos elemmel.

A pályát egyébként a korábbi F1-es pilóta, Alex Wurz tervezte/tervezi, vagy legalábbis jelentős mértékben benne van a munkálatokban, de a pénteki bejelentés során David Coulthard, Damon Hill, Nico Hülkenberg és Romain Grosjean is ott volt, mind ki is próbálhatták a vonalvezetést. Wurz szerint hatalmas szintkülönbségek lesznek a pályán, a szimulációk szerint pedig egészen különleges helyszín lehet majd.

Qiddiyában egyébként egyelőre úgy nagyjából semmi nincs, ahogy a fenti képen is látható, majd csak lesz - itt tartották egyébként az idei Dakar pénteki befutóját.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: