DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Fry: Schumacher egyáltalán nem szívatta Rosberget

Nico Rosberg nemrég arról beszélt, hogy Michael Schumacher még vele szemben is pszichológiai trükköket vetett be. Egykori főnökük szerint azonban ez szinte kizárható, hogy valóban így volt.

Nemegyszer előfordult már a Formula-1 történetében, hogy két, hasonló szintű csapattárs közül a rafináltabb gyakran pszichikai harcot folytatott nagy riválisa ellen, ezzel igyekezve kibillenteni őt lelki egyensúlyából. Elég, ha például a Mansell-Piquet, vagy a Senna-Prost párharcra gondolunk, a modern időkből pedig Lewis Hamiltont szokták emlegetni ezen terület mesterének.

A fiatal Nico Rosberg és a veterán, három év után visszatérő Michael Schumacher 2010 és 2012 között voltak csapattársak az akkor még csak építkező Mercedesnél. A 2016-os világbajnok nem olyan régen arról beszélt egy interjúban, hogy Schumacher vele szemben is megpróbálta a pszichológiai hadviselést.

Egyik példának azt hozta, hogy a hétszeres világbajnok egyszer közvetlenül az időmérő előtt jó időre elfoglalta a mellékhelyiséget és csak akkor távozott onnan, amikor Rosbergnek ez már az időbeli késlekedés miatt hatással lehetett az időmérő edzésére. A Mercedes istálló akkori csapatigazgatója szerint azonban kételkedik ennek igazságtartalmában.

Rosberg szerint Schumacher vele szemben is trükközött, Fry szerint ez szinte kizárt


„Nem tudom, hogy igaz-e ez a történet, de nagyon meg lennék lepve, ha igen. A legtöbben szeretik egy igazi, galád embernek lefesteni Michaelt, aki állandóan mindenben csak trükközött. Őszintén mondhatom, én semmi ilyet nem láttam. Én éppen azt láttam, hogy egy nagyszerű csapatember, ráadásul az érem mindkét oldalát megtapasztaltam” – reagált a kissé rosszindulatú állításra Nick Fry a Flat Chat podcastjében.

„Amikor megérkeztem a Formula-1-be, Jacques Villeneuve-vel dolgozhattam együtt, aki már sisakkal a fején érkezett az autóhoz és egyáltalán nem akart beszélni senkivel. Semmilyen közelebbi kapcsolatot nem akart kiépíteni a szerelőivel, vagy egyáltalán megtudni, ki a fene az a sok ember, aki mellette és érte dolgozik. Michael éppen ennek ellenkezője volt.”

„Őszintén szólva, Schumacher jött rá leginkább, hogy ahhoz, hogy ő maga is csúcsteljesítményre legyen képes, ahhoz mindenki mást meg kell nyernie magának a csapaton belül, hogy a körülötte dolgozók is a lehető legtöbbet tudják kihozni magukból. Éppen ezért lehetett olyan huzamos ideig kimagaslóan sikeres. Semmi különös pszichológiai trükköt és butaságot nem láttam a két pilóta között, éppen az ellenkezőjét. Úgy láttam, Michael majdnem kicsit apaként tekintett csapattársára. Ha mindenki mindennel tisztában lenne, az emberek sokkal többre értékelnék Michael Schumachert” – fogalmazott Fry. A hétszeres világbajnok mindenesetre bő hat éve élete legnagyobb harcát vívja súlyos síbalesetéből lábadozva, pontos állapotát hétpecsétes titokként őrzik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: