DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év híre

Mi magunk is hírek ezreit szállítottuk olvasóinknak 2019 során, de mint minden évben, idén is csak néhány olyannal szolgált a sport, ami igazán megdöbbentette a közvéleményt vagy nagy horderejű hatást gyakorolt.

Idén is elkészítettük hagyományos F1-es évértékelőnket, amelyben az év utolsó napjain szavazunk a szezon legjobb, legrémesebb vagy éppen legemlékezetesebb szereplőiről és történéseiről. Jöjjenek a legnagyobb port kavart hírek!

2021



Balogh Tamás: Talán már nem is hittük, hogy valaha megszületik róluk a megállapodás, így örömteli hírként láttak napvilágot a 2021-es szabályváltoztatások, amelyektől izgalmasabb versenyeket és szorosabb mezőnyt várnak az illetékesek két év múlva. A mostani szezont viszont sajnos Anthoine Hubert spái F2-es tragédiáján túl is beárnyékolta több halálhír is: Charlie Whiting és Niki Lauda révén a paddock két pótolhatatlan figurája és legendája távozott közülünk. A Red Bull évközi cseréje pedig a múltban látottak okán igazából nem volt meglepő, de a Gasly helyét biztosító nyilatkozatok után mégis sokakat váratlanul érhetett.

1. Elfogadták a 2021-es szabályokat

2. Whiting és Lauda halálhíre

3. Szezon közbeni pilótacsere a Red Bullnál

 

Bognár Viktor: Mindig azok a hírek vágnak minket földhöz a leginkább, amelyeknek nemhogy semmi előzménye nem volt, de még csak gyanúként sem merül fel, hogy megtörténhetnek. Idén úgy alakult, hogy ez nem egy Rosberg-visszavonulás vagy Ricciardo-átigazolás volt, hanem az F1 egyik legnagyobb tiszteletben álló szakemberének a halálhíre. Charlie Whiting Melbourne-ben az évadnyitóra készült, egyik reggel viszont arra a szomorú hírre ébredtünk, hogy már nem ő fogja megadni a rajtjelet vasárnap…

A Red Bull pilótacseréje még ha benne is volt a levegőben, és nem is először történt ilyen, azért eléggé felpörgette az eseményeket nyárra. Pedig amikor Spielbergben hirtelen és látványosan elkezdett hízelegni egymásnak Sebastian Vettel és a Red Bull, még nagyon úgy tűnt, hogy más tervei vannak a csapatnak. Végül ez a híresztelés elhalt, de persze sose tudni: még két nap hátravan az évből, akár jöhet is még a nagy, Rosberg-kaliberű bejelentés, mi meg írhatjuk át a listáinkat!

1. Elhunyt Charlie Whiting

2. Gasly és Albon helycseréje

3. Vettel Red Bullhoz igazolásának pletykája

mclaren mercedes

Gellérfi Gergő: Egy legendás helyszín visszatér a Formula–1-es naptárba, a Red Bull pedig ismét a szezonközi versenyzőcseréhez folyamodik – mind a két történet nagyot szólt, de egyik sem akkorát, mint a legendás páros újbóli összeállása: a második McLaren–Mercedes házasság ráadásul akár a németek gyári csapatának jövőjével kapcsolatban is kérdéseket vethet fel…

1. 2021-től újra McLaren–Mercedes

2. A Red Bull lecseréli Gaslyt

3. Visszatér a Holland Nagydíj

 

Gobodics Tamás: Az év fő híre nálam mindenképpen a 2021-es autók végre valahára bemutatott tervezete volt, hiszen ez fogja meghatározni a sportág jövőjét. Emellett volt egy pilótacserénk is szezon közben (ki más, mint a Red Bull), ami ha nem is volt teljesen váratlan, de azért semmiképp sem nevezhető megszokottnak. A listára végül egy szomorú hír is felfért: Niki Lauda halála. 

1. A 2021-es autók bemutatása

2. Pilótát cserél a Red Bull

3. Niki Lauda halála

 

Héjas Szilárd: Itt sajnos egy szomorú közlemény vitte el a fődíjat, ugyanis Niki Lauda halálhírénél fontosabb az idén aligha történt, de említésre méltó még az is, hogy Mick Schumacher helyet kapott a Ferrari akadémiáján, illetve akár pletyka, akár nem, a Hamilton-Ferrari téma is egyre hangosabb.

1. Niki Lauda halála

2. Mick Schumacher a Ferrari kötelékében

3. Hamilton tárgyalásban áll a Ferrarival

00119001_653

Strommer Benjamin: Az év legnagyobb horderejű híre sajnos nem egy jó hír volt: a Formula-1 versenyigazgatója egyik nap még a szezonnyitó előkészületeit vezényelte, másnap hirtelen tragédiájáról értesült az autósport világa. A Red Bull bizonygatta, Pierre Gasly legalább a szezon végéig maradhat, aztán pár nap múlva bejelentette a kirúgását. A McLarenhez is fűződött egy fontos fejlemény: a motorját sűrűn váltogató csapat 2021-től újra társul a Mercedesszel, a Renault így partner nélkül marad.

1. Charlie Whiting halála

2. A Red Bull pilótát cserél

3. Újra McLaren-Mercedes

 

Vaszilykó Péter: A világ nagy része nem is tud róla, számunkra viszont jelentős változás volt, hogy az F1 aktuális magyar hangja egyik napról a másikra leköszönt pozíciójából. A McLaren-Mercedes számomra egy kedves párosítás, gyerekként ők és egy bizonyos Kimi Raikkönen szeretették meg velem a Formula-1-et. A 2021-es autó pedig végre alakot öltött, és egészen ígéretes jövőt vetített előre.

1. Kirúgták Szujó Zoltánt

2. McLaren-Mercedes

3. 2021-es autó

 

A végeredménye: Színes szavazataink között van néhány, amelyek többünknél is feltűnnek. Közülük az élmezőnyben történt pilótacsere szerezte a legtöbb pontot, méghozzá úgy, hogy első helyre egyikünknél sem került! Emellett két fontos F1-es személy halála is bekerült az első ötbe. 

1. A Red Bull pilótacseréje 9 pont

2-3. Charlie Whiting halála; a 2021-es szabályok bejelentése 7-7 pont

4. A McLaren-Mercedes újraegyesülésének bejelentése 6 pont

5. Niki Lauda halála 5 pont

00119007_101

Korábbi ranglistáink:

Az év pilótája: 1. Lewis Hamilton, 2. Max Verstappen, 3. Carlos Sainz

Az év csapata: 1. Mercedes, 2. McLaren, 3. Red Bull

Az év meglepetése: 1-2. McLaren és Carlos Sainz, 3. Charles Leclerc

Az év csalódása: 1. Ferrari, 2. Sebastian Vettel, 3. Haas

Az év újonca: 1. Lando Norris, 2. Alexander Albon, 3. George Russell

Az év csapatfőnöke: 1. Toto Wolff, 2. Andreas Seidl, 3. Günther Steiner

Az év versenye: 1. Német Nagydíj, 2. Brazil Nagydíj, 3. Osztrák Nagydíj

Az év előzése: 1. Verstappen Hamiltont Interlagosban, 2. Verstappen Leclerc-t Spielbergben, 3. Verstappen és Leclerc Silverstone-ban

Az év bukása: 1. Magnussen Montrealban, 2. Bottas Mexikóvárosban, 3. Giovinazzi Spában

Az év balhéja: 1. Vettel montreali büntetése, 2. A Haas és a Rich Energy cirkusza, 3. A Ferrarit ért gyanúsítgatások

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: