DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A Honda odaszúrt Alonsónak az ünneplés közben

Visszatérése óta messze a legkiválóbb eredményt érte el a japán gyártó a Német Nagydíjon. A győzelem mellett egy másik dobogós helyezés, pontözön. Ezúttal Fernando Alonsónak is üzenhettek.

Hockenheim a 2019-es szezon messze legjobb futamát hozta a folyamatosan változó körülmények miatt. Alig maradt versenyző, aki ne hibázott volna kisebbet, vagy nagyobbat, emiatt elég érdekesen alakult a verseny hajrája. Még a néhány perccel korábban teljesen utolsó Lance Stroll is az élen állt. A legstabilabban versenyző és a futam második felét szinte végig vezető Max Verstappen végül megszerezte idei második futamgyőzelmét, ami egyben a Honda második sikere is visszatérése óta.

A japán gyártó rendkívül büszke lehet az elmúlt másfél évben mutatott drasztikus fejlődésére, az Osztrák Nagydíj után ugyanis Németországban is összejött a diadal, amihez még hozzájön, hogy a Toro Rossóval Danyiil Kvjat is felállhatott a dobogóra. Az 1992-es Portugál Nagydíj (Senna, Berger) óta először fordult elő, hogy a pódiumon két Honda-pilóta is állhatott. Ezt két éve biztosan senki nem hitte volna, ráadásul a másik Toro Rosso, Alexander Albon is hatodikként zárt, így a Red Bull fiókcsapata nagyon értékes pontokat kaszált vasárnap.

A Mercedes helyett a Honda ünnepelhetett Németországban


Rengeteget szenvedett a Honda azok után, hogy 2015-ben visszatért a Formula-1-be a McLaren oldalán. A három évnyi sikertelenséget leggyakrabban Fernando Alonso tette szóvá, aki nemritkán kritizálta nyíltan a gyenge és megbízhatatlan erőforrást. Leginkább a 2015-ös Japán Nagydíjon a csapatrádióban elhangzó „GP2-es motor” maradt emlékezetes.

Úgy tűnik, ez még most is fájó pont lehet a japán gyártónak, saját hivatalos Twitter-posztjukban ugyanis az ünneplés pillanataiban egy „véletlen” sajtóhibát vétettek. Sok idő kellett, hogy a Honda eljusson arra a szintre, hogy futamgyőzelmekért harcolhat, de tény, hogy idén a Ferrarinak még nincs első helyezése, a Hondának már kettő is, ráadásul most a Toro Rossóval is felértek a dobogóra, ami a McLarennel sosem sikerült.

A Honda örömmel jelezte követőinek, hogy Max Verstappen újra megcsinálta, „ez a GP2-es” megint győzött 2019-ben. Nem sokkal később (az eredeti feliratot is meghagyva) kiegészítették, hogy „2 GP, automatikus javítás” egy okostelefon viccelte meg őket. Mivel a GP2-es bejegyzés is végig fent maradt, sokkal inkább gondolhatunk arra, hogy a Honda egyszerűen törlesztett Alonsónak ezzel a troll poszttal. A második siker után már valóban nehéz lenne a Hondát pocsék erőforrásnak titulálni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: