DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Rosszabbul nem is alakulhatott volna a Mercedes számára

A jól sikerült időmérő után a két Ezüst Nyíl kontroll alatt tartotta a verseny első részét is, ám Hamilton és Bottas is hibázott a félig esős, félig száraz pályán. Az eredmény: nulla pont a Mercedesnek.

Érthetően nem volt boldog a Német Nagydíj leintése után Toto Wolff csapatfőnök, aki a rajt után egy sima Mercedes egy-kettőben reménykedhetett teljes joggal, ám hiába a kezdeti jó tempó, az időnként szárazabbá, néha vizesebbé váló pályán alig maradt valaki, aki hiba nélkül teljesítette a rendkívül izgalmas futamot.

A két Mercedes-pilóta sem tartozik ezen kevesek közé, Lewis Hamilton vezető helyről, lassú tempónál csúszott ki pontosan ugyanott, ahol egy körrel korábban Charles Leclerc csapta falnak a Ferrarit. A brit ugyan versenyben maradt, de büntetést is kapott, később újabb vezetői hibát vétett, a mezőny végére zuhant vissza és kevéssel, de lemaradt a pontszerzésről is. Valtteri Bottas egy biztosnak tűnő harmadik helyet dobott el a hajrában, miközben támadta Stroll Racing Pointját.

„Remekül rajtoltunk, majd a verseny elején is tartottuk jó tempónkat. Utána azonban néhányan kicsúsztak, falnak mentek, a körülmények is kiszámíthatatlanná váltak, ilyenkor pedig már szinte biztos, hogy rossz döntéseket is hozunk a kerékcseréknél, onnantól meg a baj már nem jár egyedül. Az ilyen napokon sosem lehet az embernek könnyű dolga” – ecsetelte véleményét Toto Wolff a Sky Sports interjújában.

Hamilton is nekikoccant a falnak, itt el is ment a győzelem


„Amikor Hamilton összetörte az első szárnyát, az nagyon peches helyen történt, egészen a bokszutca bejáratánál, így a szerelők sem lehettek kellően felkészülve, ráadásul utána is időnként rosszul határoztuk meg, mikor mi kellene. Bottas is eldobta később, ahogy sokan mások is hibáztak, Leclerc is karambolozott például. Összességében kifejezetten rossz napot zártunk, sokkal rosszabbat már nem is tudok elképzelni.”

„Ez a nap is azt mutatta, sosem ülhetünk a babérjainkon, mindig teljes odafigyeléssel kell végezni a munkánkat. Nem vagyunk babonásak, de hiszünk a karmában és ez egy olyan verseny volt, amiből tanulnunk kell” – tette hozzá a Mercedes csapatfőnöke.

Igen, a szerencse forgandó. Tavaly ilyenkor Sebastian Vettel dobta el vezető helyről az esőben, Lewis Hamilton nyert. Most Hamilton csúszott ki többször is a kiszámíthatatlan körülmények között és Vettel vezetett szenzációsan, a 20. helyről indulva végül másodikként zárt. Igaz, alapvető különbség, hogy a Mercedes mind az egyéni, mind a csapatvilágbajnoki címért vívott harcban továbbra is óriási fölénnyel vezet, tavaly pedig Vettel szempontjából sorsfordítónak bizonyult a hiba. Ma mindenesetre a Mercedesnek semmi nem sikerült.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: