DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Így állna a tabella a húsz évvel ezelőtti pontozással

Ha a 2017-es eredményeket behelyettesítjük a húsz évvel ezelőtti pontozási rendszerbe, hihetetlen tabellát kapunk. Ennyi ponttal rendelkeznének a versenyzők az akkori értékelési rendszerben.

1991 és 2002 között tizenkét szezonon át nem változott a pontozási rendszer a Formula-1-ben. Először 2003-ban, majd 2010-ben még gyökeresebb változáson ment át a pontozás, előbb az első nyolc, most már az első tíz helyezett pilóta kap világbajnoki egységeket. 1991-től bő tíz éven át az első helyezett 10 pontot kapott, majd 6, 4, 3, 2, 1-et szereztek a további helyezettek, mindössze az első hat volt erre jogosult.

Ha a játék kedvéért ezt a rendszert húzzuk rá az idei szezonra, nagyon érdekes tabellát kapunk, különösen a mezőny második felében. Carlos Sainznak például mindössze a második pontszerző helye lett volna a szingapúri bravúros negyedik hely, így állna 48 helyett négy egységgel. Nico Hülkenbergnek 34 helyett három lenne, Felipe Massának 31 helyett kettő, Romain Grosjeannak és Jolyon Palmernek egy.

Az 1991-es pontozás nagyon eltért a 2010 óta bevezetett rendszertől


A kétszeres világbajnok Fernando Alonso is egyetlen árva ponttal szerénykedne, bár a jelenlegi tízre sem lehet túlzottan büszke. Kevin Magnussennek és Stoffel Vandoorne-nak ugyanúgy nem lenne világbajnoki pontja, mint Pascal Wehrleinnak és Danyiil Kvjatnak. Az élen nem lenne változás, Lewis Hamilton vezetne Sebastian Vettel és Valtteri Bottas előtt.

1. Hamilton      93 pont
2. Vettel           80 pont
3. Bottas          66 pont
4. Ricciardo      46 pont
5. Raikkönen    35 pont
6. Verstappen   15 pont

A további mezőny a jelenlegi sorrendben: Perez (8 pont), Ocon (5), Sainz (4), Hülkenberg (3), Massa (2), Stroll (4), Grosjean (1), Magnussen (0), Alonso (1), Palmer (1), Vandoorne (0), Wehrlein, (0), Kvjat (0).

Alighanem a leghihetetlenebb még mindig az, hogy az elmúlt bő három évtized egyik legmeghatározóbb istállója, a McLaren egyetlen ponttal állna, csak a nulla pontos Saubert előzné meg. Az élmezőny azonban szinte teljesen megőrizné arányaiban a különbséget.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: