DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Fociban három meccses eltiltást ért volna”

Más sportokkal hasonlították össze az F1 legutóbbi botrányát: a rögbiben például sokkal több tiszteletet mutatnak a játékvezető irányában, vélekednek a szakértők. Példát kellene mutatni.

Sebastian Vettel káromkodás-botránya véget ért, az FIA nem büntette meg a Charlie Whiting versenyigazgatót trágár szavakkal illető pilótát. Az eset visszhangja azonban nem szűnt meg. Daniel Ricciardo szerint egykori csapattársa teljesítménye miatt frusztrált, Nico Hülkenberg úgy látja, Vettel mintha az egész világot ellenségének érezné, és olyan véleményt is hallani, mely szerint ha ugyanez Kimi Raikkönen szájából hangzott volna el, most mindenki az egyéniségét dicsérné.

„Ha más sportokkal hasonlítjuk össze: ez olyan, mintha odafutott volna a játékvezetőhöz vagy bíróhoz, és mindenki előtt, hangosan szidta volna” – hangzik egy másik meglátás. Marc Priestley, a McLaren egykori szerelője és jelenlegi szakértő a labdajátékokhoz hasonlította az esetet a Sky Sports beszélgetős műsorában. „A foci épp ezekért a dolgokért csinált zűrzavart magának, ami viszont a rögbit illeti, mindannyian egyetértünk abban, hogy ott sokkal inkább tisztelik a játékvezetőt. Példát kell teremteni.”



A másik meghívott vendég, a korábbi Formula Renault 3.5-bajnok Oliver Rowland szerint a labdarúgásban ezért egészen komoly szankciót osztottak volna ki: „Szerintem a fociban ez három meccses eltiltást ért volna. Nem azt mondom, hogy pont erre lett volna szükség, de egy sportban már volt rá példa, lehetne a másikban is. Elég bizarr, ami a rádióban történt, és senkinek nem tesz jót, főleg a fiatal gyerekeknek, akik otthon nézik a versenyt” – magyarázta a Renault fejlesztőpilótája.

„Nem tudom, hogy a nyomás megtöri-e, szerintem a frusztráció viszont töri meg” – fejtegette Priestley Vettel újabban mutatott viselkedésének okát. „Kicsit az történik, mint Fernando Alonsóval évekkel ezelőtt. Több bajnoki címet akart nyerni vörös overállban, a csapat viszont stagnált, ő pedig az egésznek a közepében van. Kétségbeesetten akar jobb lenni, ami a szóban forgó szélesebb probléma egyik jele.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: