DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

A jövő F1-esei – Egy bajnokot már kineveltek

A versenyzői akadémiákat bemutató sorozatunk harmadik részében az F1 jelenlegi legsikeresebb ilyen programja, a Sebastian Vettelt a világbajnoki címig vezető Red Bull Junior Team következik soron.

Jelenleg egyetlen F1-es csapat sem tesz annyit az utánpótlás-nevelésért, mint a Red Bull, ennek igazolására nem is kell többet mondani annál, mint hogy a Milton Keynes-iek immár kilencedik éve működtetnek egy B-csapatot, a Toro Rossót, melynek autóit egyetlen kivételtől, Sebastien Bourdais-től eltekintve mindig a cég által támogatott fiatal versenyzők vezetik, s az idei évben először az osztrákok mind a négy autóját saját nevelésű versenyzők vezetik.

KVJAT



Az első pilóta, akit a Red Bull támogatni kezdett, a később a Minardival 11 futamot az F1-ben is teljesítő Patrick Friesacher volt, de nem ő mutatkozhatott be elsőként a királykategóriában, hanem a brazil Enrique Bernoldi. A Red Bull Junior programot hivatalos keretek közt 2001-ben indították el, az első generáció egyik legígéretesebb tagja, Christian Klien a Jaguar versenyzőjeként 2004-ben debütált a Formula-1-ben, majd a következő két szezonban összesen 28 versenyen kapott szerepet a zöldeket felvásároló Red Bull csapatnál.

A Red Bull Junior program legnagyobb sikertörténete kétségkívül Sebastian Vettel, akit 2007-ben ültettek be a Toro Rossóhoz, ahol már az ötödik versenyén dobogós lehetett volna, ha nincs az azóta is sokat vitatott ütközés Webberrel. A soron következő Kínai Nagydíjon aztán egy negyedik hellyel feledtette a történteket az ifjú német, ami pedig azóta történt, már történelem, ahogy mondani szokás. 2008-ban jött az első győzelem, még a Toro Rosso színeiben, 2009-ben bajnoki ezüstérem a Red Bull-lal, aztán pedig négy sorozatban szerzett világbajnoki cím.

Vettel az év végén kirepül a fészekből, de az utánpótlás biztosítottnak látszik. A 2008 óta támogatott Daniel Ricciardo karrierjét nagyon szépen építette fel a Red Bull, az utánpótlás-szériákban elért sikerek után 2011-ben beültették egy fél tanulóévre a sereghajtó HRT-hez, majd jött két szezon a Toro Rossónál, idén pedig felvitték a Red Bullhoz, ahol minden várakozást felülmúlva három futamot is nyert, és betonbiztosnak látszik bajnoki harmadik helye. Csapattársa jövőre a szintén hosszú évek óta a családhoz tartozó Kvjat lesz, míg a Toro Rossóba a fiatal Max Verstappen mellett vagy a 2008 óta támogatott Vergne, vagy a három másik junior-versenyző egyike ülhet be.

Carlos Sainz Jr.

A juniorcsapat négy jelenlegi tagja közül az egyetlen, akit régebb óta támogatnak, hiszen már tizenöt évesen, 2010-ben pártfogásába vette az osztrák cég a ralilegenda idősebb Sainz fiát, aki szép sikereket ért el gokarttal, mielőtt formulaautóra váltott. Sainz az első évet Formula BMW-kkel teljesítette több kevesebb sikerrel, a következő idényben viszont már meg tudta villantani tehetségét, hiszen a Koiranennel megnyert az észak-európai kétliteres Formula Renault-szériát, a WSR keretei közt rendezett Európa-kupában pedig második lett. Ellenfelei közt lyan neveket találhatunk, mint Kvjat, Frijns, Vandoorne és Stevens, így túlzás nélkül mondhatjuk, hogy Sainz igen erős mezőnyben tudott a szezon legeredményesebb kétliteres FR-versenyzője lenni.

sainz_pod_d

A következő két év aztán elmaradt a várakozásoktól, a Formula-3 nem igazán feküdt a spanyolnak. A brit sorozatban hatodik lett, az Euroszériában kilencedik, az Európa-bajnokságban pedig ötödik, 70 versenyéből mindössze hatot nyerve – egy kivétellel mindet a brit szériában. 2013-ban szintén nem teljesített valami fényesen, a GP3-ban 16, a WSR fősorozatában 9 versenyt futott, egyetlen árva győzelem nélkül, mindössze két dobogót szerezve. A Red Bull azonban kitartott mellette, ő pedig meghálálta a bizalmat: idén minden idők legfiatalabbjaként fölényesen nyerte meg a WSR 3.5 literes sorozatát, és ezzel a Toro Rosso ülésének első számú várományosa lett.

Pierre Gasly

Egy gokartos Európa-bajnoki ezüstérem nyitotta meg az utat a formulaautózás felé Pierre Gasly számára, aki 2011-ben 15 évesen a francia F4-es sorozatban mutatkozott be az együlésesek világában. A szériát a harmadik helyen zárta a következő évben hozzá hasonlóan már kétliteres Formula Renault-kkal versenyző Vaxiviere és Pizzitola mögött, ám ez az idény nem sok örömet hozott számára, hiszen csak a tizedik helyre fért oda az Európa-kupában.

gasly_d

A korábban a 3.5 literesek közt bajnoki címet is szerző Tech 1 azonban így is felfigyelt rá, Gasly pedig a következő évben berobbant a köztudatba: Oliver Rowland és Esteban Ocon előtt remek teljesítménnyel nyerte a kétliteres Európa-kupát, amivel a Red Bull figyelmét is felkeltette. Az idei évet Gasly már a WSR fősorozatában kezdte, s bár a szezon a két spanyol, Sainz és Merhi párharcáról szólt, végül „surranópályán” odaért a bajnoki második helyre, a versenyek felén dobogóra állva – igaz, győzni egyszer sem tudott...

Alex Lynn

A jelenkori viszonyok közepette már-már szokatlannak mondható, hogy Alex Lynn „csak” most, 21 éves korában került oda az F1 közelébe, ő még azt az utat járta be, amit néhány évvel ezelőtt szokványosnak neveztünk volna. 16 évesen kezdett formulaautózni, első jelentős sikere a brit Formula-Renault 2010-es téli sorozatának megnyerése volt többek közt Kvjat és az indycaros Hawksworth előtt, majd 2011-ben a fősorozatot is megnyerte Rowlandet, Ellinast és Hawksworth-t megelőzve.

lynn

Ezt még két év Formula-3-azás követte, 2012-ben negyedik lett a brit bajnokságban (Sainzt többek közt így is megverte) és harmadik Makaóban, ahol aztán 2013-ban győzni tudott, ezzel felhívva magára a Red Bull figyelmét. Időközben Új-Zélandra is átugrott, ahol második lett a Toyota Seriesben, míg az F3-as Eb-t a harmadik helyen zárta úgy, hogy a futamok egy híján felén dobogós helyen végzett. Az igazi áttörést az idei év hozta meg Lynn számára, hiszen immár a Red Bull támogatását élvezve öles léptekkel halad a GP3 bajnoki címe felé, aminek bebiztosításához mindössze 2 pontra lesz szüksége az idényzárón, Abu Dhabiban.

Max Verstappen

Nagyon ritka, hogy valaki ennyire a figyelem középpontjába kerüljön még azelőtt, hogy bemutatkozik a királykategóriában, az egykori F1-es Jos Verstappen fia esetében ezt az életkora indokolta, hiszen a Red Bull programjába a nyáron bekerült Max Verstappen mindössze 16 éves volt, amikor aláírta szerződését a Toro Rossóval, ezzel természetesen ő lesz minden idők legfiatalabb F1-es versenyzője jövő márciusban. Azzal, hogy van-e értelme ilyen fiatalon beültetni valakit egy Formula-1-es autóba, természetesen lehet vitatkozni, Verstappen tehetségével viszont nemigen.

Az ifjú holland négy és féléves kora óta gokartozik, s 2013-ra mindent megnyert, amit lehetett. Utolsó évében, 15 esztendősen idősebb és tapasztaltabb riválisok ellen váltós és váltó nélküli gokarttal is Európa-bajnok lett, majd a gokartozás csúcskategóriájában, a KZ1-ben a világbajnoki címet is megszerezte. Természetesen váltani kellett, Verstappen átült formulaautóba, az eredmények pedig azonnal jöttek: első tesztjein rögtön gyorsabb volt tapasztaltabb társainál, és hamarosan szerződést kapott attól a van Amersfoort Racingtől, mellyel édesapja bő két évtizeddel korábban német F3-as bajnoki címet szerzett.

verstappen_rb2

Verstappen az F3-as Európa-bajnokságban szerepelt idén a holland csapattal, és azonnal letette névjegyét az asztalra: első hétvégéjén dobogót szerzett, a másodikon két pole-t és egy győzelmet, s úgy tűnt, ő lesz Esteban Ocon legnagyobb kihívója. Ezt két gyengébb forduló követte, júniusban viszont következett az a kilenc nap, amikor Verstappen megalapozta jövőjét: a holland tehetség a június 21. és 29. közt hatból hat versenyt nyert, amire az egész világ felkapta a fejét. A bajnoki címről végül lemaradt, sőt, a legutolsó futamon a második helyet is elveszítette, de ő nyerte a legtöbb versenyt az idényben, s arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy riválisai már évek óta formulaautóval versenyeznek, ő viszont csak tavaly októberben ülhetett be először együléses versenygépbe.

A Red Bull Junior program tagjai 2014-ben

  sainz_arc gasly_arc lynn_arc verst_arc
Név Carlos Sainz Jr. Pierre Gasly Alex Lynn Max Verstappen
Nemzetiség spanyol francia brit holland
Életkor 20 18 21 17
2014 WSR 3.5 bajnok, 7 győzelem WSR 3.5 - 2. helyezett GP3 - 1. hely* F3 Eb 3. hely, 10 győzelem
Sikerek 2011. FR 2.0 NEC - bajnok 2013. WSR 2.0 - bajnok 2013. Makaó GP - 1. 2014. F3 Masters - 1.
  2011. WSR 2.0 - 2. hely 2010. Gokart Eb - 2. 2013. F3 Eb - 3. 2013. Gokart vb - 1.
      2013. Toyota Series - 2. 2013. Gokart Eb - 1.
      2011. FR UK - bajnok  
  * a sorozat még nem ért véget

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: