Steward
Strommer Benjamin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. április 18. vasárnap

Versenyhelyszínek

01. Melbourne (Ausztrál Nagydíj)  

Az Albert Park-tavat körülölelő utcai pálya évek óta immár hagyományosan a Formula-1-es szezonnyitó Ausztrál Nagydíjnak otthont adó helyszín. A legelső versenyt még 1953-ban rendezték rajta, majd több évtizedes kihagyás után 1996-ban nyitotta meg újra a kapuit. A világ egyik legsimább aszfaltú utcai versenypályája, ami rendkívül népszerű a pilóták körében.

02. Sanghaj (Kínai Nagydíj)  

A Shanghai International Circuit 2004-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, és rögtön abban az évben vendégül is látta a Formula-1-et, azóta pedig minden évben a Kínai Nagydíj helyszínéül szolgál. A csiga alakú nyomvonalon hosszú egyenesek és szűk, technikás részek váltogatják egymást. A pilóták kedvelt versenyhelyszínei között tartják számon, amely Hermann Tilke munkáját dicséri.

03. Szahír (Bahreini Nagydíj)  

A Bahrein International Circuit 2002 decemberében épült meg a szahíri sivatag közepén. Az első Formula-1-es nagydíjat 2004-ben rendezték rajta, azóta – a helyi zavargások miatt elmaradt 2011-es futamot leszámítva – állandó helyszínként szerepel a versenynaptárban. A többi modern F1-es aszfaltcsíkhoz hasonlóan ez is Hermann Tilke remeke.

04. Szocsi (Orosz Nagydíj)  

A tényleges megvalósulás előtt többször felmerült már, hogy Oroszországba látogat a száguldó cirkusz, de a sokáig tervezett moszkvai utcai futam helyett végül a Fekete-tenger partján fekvő Szocsiban rendezték meg az első Orosz Nagydíjat 2014-ben. A Téli Olimpiára épült létesítmények közt kavargó pályán rendezett első futamot Rosberg nagy felzárkózása mellett a látványos külsőségek, a szigorú biztonsági intézkedések és Vlagyimir Putyin jelenléte tette emlékezetessé.

05. Barcelona (Spanyol Nagydíj)  

A Montmelo közelében található Circuit de Barcelona-Catalunya az F1 egyik legnépszerűbb és legtöbbet használt téli teszthelyszíne, amely egyben a Spanyol Nagydíj házigazdájaként is szolgál. 1991-ben épült meg, és ettől kezdve minden évben vendégül látja a Formula-1 mezőnyét. Gyakori jellemzője a folyton változó szélirány.

06. Monte-Carlo (Monacói Nagydíj)  

A Circuit de Monaco a világ leghíresebb utcai versenypályája, egyben a legnagyobb ranggal bíró Formula-1-es versenyhelyszín. Ez minden évben a legjobban várt verseny, és a Monacói Nagydíjon szerzett győzelem semmi mással nem ér fel. A versenyt körüllengő hangulat sem fogható semmihez: yachtok, kaszinók, csodaszép hölgyek és sztárvendégek egész sora: csupa pompa és csillogás!

07. Montreal (Kanadai Nagydíj)  

Az eredetileg Ile Notre-Dame Circuit nevet viselő pályát 1978-ban adták át a közönségnek, 1982-től kezdve viseli a legendás kanadai versenyző, Gilles Villeneuve nevét. A megnyitásától eltelt 37 évben mindössze két évben nem rendeztek itt Formula-1-es versenyt: 1987 és 2009-ben került ki egy szűk esztendőre a naptárból.

08. Baku (Azerbajdzsáni Nagydíj)  

Az első évben használt Európa Nagydíj megnevezés éppúgy ellenérzést váltott ki sokakból, mint az a tény, hogy a Le Mans-i 24 órással ütközött a 2016-os azeri futam. A rendezéssel kapcsolatos aggodalmak alaptalanok voltak, s a pálya is kellően érdekesre sikeredett - igaz, magáról az első futamról ez nem mondható el...

09. Red Bull Ring (Osztrák Nagydíj)  

Az eredeti pálya 1969-ben épült meg Österreichring néven, majd 1970 és 1987 között 18 éven át adott otthont az F1-es Osztrák Nagydíjnak. Később lerövidítették, újjáépítették és átnevezték, így 1997 és 2003 között már A1-Ring néven töltötte be ugyanezt a szerepkört. 2004-ben a pálya bezárta kapuit, majd 2011-ben immár Red Bull Ring néven újra kinyitotta azokat, 2014-ben pedig az F1 is visszatért ide.

10. Silverstone (Brit Nagydíj)  

Az első Brit Nagydíjat 1948-ban rendezték itt, majd 1950-ben, az újonnan létrehozott Formula-1-es világbajnokság történetének első versenyét is itt teljesítette a mezőny. A Silverstone Circuit számos legendás csata helyszínéül szolgált az évek során, és tempós kanyarjaival máig az F1 leggyorsabb és legkedveltebb pályái között tartják számon.

11. Hungaroring (Magyar Nagydíj)  

A Mogyoród közelében található magyar F1-es pálya 1986-ban nyitotta meg kapuit a szurkolók előtt, akik abban az évben már az első F1-es Magyar Nagydíj keretében tombolhattak a lelátókon. Azóta nem volt olyan év, amikor az F1 ne látogatott volna el a Hungaroringre, amely máig a sorozat egyik legnagyobb hagyományokkal bíró és egyben legtechnikásabb versenyhelyszíne.

12. Spa-Francorchamps (Belga Nagydíj)  

A jelenlegi versenynaptár leghosszabb helyszíni eredeti formájában majdnem 15 kilométeres volt, ám a növekvő biztonsági igények miatt az 1970-től ezen már nem rendezhettek versenyt. A királykategória 1983-ban tért vissza a versenynaptár talán leghíresebb kanyarjának, az Eau Rouge-nak otthont adó pályára, mely azóta csak három ízben maradt ki a programból, a hírek viszont gyakran szólnak arról, hogy veszélyben van a helye.

13. Monza (Olasz Nagydíj)  

A Formula-1 történetének kezdetei óta csupán egyetlen alkalommal nem rendeztek futamot a királyi vadaspark területén épült Autodromo Nazionalén, mely egyúttal a naptár leggyorsabb versenypályája is, hiszen a sportág történetének húsz leggyorsabb futamából tizennyolcat itt rendeztek. Monza különlegességét gyors kialakítása mellett közönsége adja: a Ferrari rajongók hada, a tifosi évről évre utánozhatatlan hangulatot varázsol a Milánó közelében található pályára.

14. Marina Bay (Szingapúri Nagydíj)  

A száguldó cirkusz első villanyfényes versenyének, mely egyúttal a 800. F1-es világbajnoki futam is volt, a kelet-ázsiai városállam utcáin kialakított pálya adott otthont. A versenyt a Crashgate néven elhíresült botrány, Nelsinho Piquet szándékosan falnak csapódása árnyékolta be, de az azóta rendezett számos izgalmas és látványos futammal már feledtetni tudta ezt a „nehéz kezdést” a naptár egyik leglassabb versenyhelyszíne.

15. Sepang (Malajziai Nagydíj)  

Az 1999-ben átadott Sepang International Circuit elsősorban extrém időjárása miatt tartozik a leginkább embert próbálóbb Formula-1-es versenypályák közé. A hatalmas hőség és páratartalom nemcsak a pilóták szervezetét, de a versenyautók megbízhatóságát is komolyan próbára teszi. Széles nyomvonala és változatos vonalvezetése Hermann Tilke egyik legragyogóbb remekművévé teszik.

16. Suzuka (Japán Nagydíj)  

Az egyik leggyorsabb, az egyik legnépszerűbb, s egyúttal az egyik legveszélyesebb: a Honda saját tesztpályájaként épült Suzuka 1987-es bekerülése óta csak két ízben nem rendezhetett futamot, s jelenleg is betonbiztos helye van a versenynaptárban. A naptár egyetlen nyolcas alakú pályája több örökre emlékezetes futamnak adott otthont, sok ízben bajnokavatás helyszíne is volt, legutóbb viszont egy szomorú esemény, Jules Bianchi balesete miatt került a figyelem középpontjába.

17. Austin (USA Nagydíj)  

A COTA már a tizedik versenyhelyszín, mely vendégül látja a Formula-1-et az Egyesült Államokban, de az első olyan, melyet kifejezetten a száguldó cirkusz „kedvéért” építettek. Az austini pálya, melynek egyes szakaszait Hockenheim, Silverstone és Isztambul ihlette, azzal a céllal épült, hogy ugyanúgy otthont adjon a királykategóriának a tengerentúlon, mint egykoron a Formula-1-et húsz esztendőn át vendégül látó Watkins Glen tette.

18. Mexikóváros (Mexikói Nagydíj)  

Az első, bajnokságon kívüli mexikóvárosi futamon vesztette életét a pálya egyik névadója, minden idők talán legnagyobb mexikói tehetsége, Riccardo Rodriguez, napra pontosan 53 évvel azelőtt, hogy a Formula-1 hosszú távollétet követően visszatér a közép-amerikai országba. Az eredeti pálya vonalvezetése részben megmarad, részben viszont átalakul Hermann Tilke keze nyomán, aki többek közt az új stadion-szakaszt is megtervezte.

19. Interlagos (Brazil Nagydíj)  

Az első Brazil Nagydíjat fogadó Interlagos, mely később az Autódromo José Carlos Pace nevet kapta a repülőbalesetben elhunyt versenyző nyomán, ötven éven át a mostaninál jóval hosszabb, közel nyolc kilométeres nyomvonallal fogadta a mezőnyt, majd két hosszabb szakasz eltávolítását követően közel felére csökkent annak hossza. Interlagosra az elmúlt évtizedekben káoszfutamok, esőversenyek és bajnokavatások helyszíneként emlékezhetünk.

20. Yas Marina (Abu Dhabi Nagydíj)  

2009-es megnyitása óta a versenynaptár egyik legkülönlegesebb helyszíne az Abu Dhabi Nagydíjnak otthont adó Yas Marina Circuit, ahol a Formula-1 első és máig egyetlen napfénynél kezdődő, de villanyvilágításnál végződő futamát rendezik. Az impozáns környezetben épült pálya immár két ízben, 2010-ben és 2014-ben is bajnokavatás helyszíne volt.

Korábbi helyszín: Hockenheim (Német Nagydíj)  

Németország két emblematikus pályájának egyikét a 2000-es évek elején alaposan "megcsonkították", nem sokkal később pedig kénytelen volt lemondani az évenkénti rendezés jogáról - a jelenlegi szerződés értelmében az F1 a páros években tér vissza a Hockenheimringre.
Olvastad már?