DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda

GrahamHill

A motorsport sokoldalú virtuózai

Az idei goodwoodi Sebességfesztivál „A motorsport sokoldalú virtuózai” mottó jegyében zajlott. Míg a múltban viszonylag gyakori volt, hogy bizonyos pilóták több kategóriában is versenyeztek, ez az „alfaj” kihalóban van és manapság az egy bizonyos műfajra specializált versenyzők világát éljük.

részletek

Világbajnokok levezető évei középcsapatban

Persze lehet, hogy az Alfa Romeo Sauber 2020-ig betör az élmezőnybe, de valószínűbb, hogy Kimi Raikkönennek utolsó két évében már nem fog sok fejfájást okozni a dobogókért való küzdelem. Összegyűjtöttünk néhány világbajnokot, akik nem a csúcson, hanem a középmezőnyben fejezték be.

részletek

Retro – A két világbajnok mögött álló nő

91 éves korában hunyt el Bette Hill, az egyetlen nő, aki férje – Graham Hill – és fia – Damon Hill – Formula-1-es világbajnokká válását is átélte.

részletek

Retro – Sosem tesztelte, mégis megnyerte

Jim Clark hőstettei számos Retro-cikkre lennének elegendők. A Holland Nagydíj 1967-ben egy volt közülük: ezen a versenyen debütált a Lotus 49 a Cosworth DFV motorral, melyet azonban Clark sosem vezetett.

részletek

Retro – Ecclestone meg se próbálja

Az 1958-ban ezen a napon rendezett Monacói Nagydíj nevezési listáján Bernie Ecclestone is szerepelt – ahogy a Hercegség későbbi királya is bemutatkozott, a bajnoki címvédő viszont nem volt ott.

részletek

F1-es bajnokok, ha Indianapolisba mennek...

Fernando Alonso lesz a 10. egykori világbajnok, aki májusban elindul az autósport egyik leghíresebb versenyén - de mire mentek elődei a két és fél mérföldes oválon?

részletek

Így lett apa nélkül világbajnok Damon Hill

Hill apja szintén F1-es bajnok volt, de korai halála miatt sosem segíthetett fiának boldogulni a motorsportban. Damon talán sosem lett volna ilyen sikeres, ha nem robban fel egy „érzelmi atombomba”.

részletek

Retro - Győzelem Jim Clark emlékére

Gyászos hangulatban érkezett meg az F1 mezőnye a jaramai Spanyol Nagydíjra 1968-ban ezen a napon, de a kiesésekből profitáló Graham Hill legalább némi örömöt is csempészett a Lotus hétvégéjébe.

részletek

Retro – Egy nagy karrier méltatlan vége

Május 11-én rendezték az 1975-ös Monacói Nagydíjat, mely Mr. Monaco, a Hercegség koronázatlan királyának utolsó itteni F1-es fellépése lett volna – de végül kénytelen volt a pálya széléről nézni az eseményeket.

részletek

Méltán Elfeledve: Embassy of Death

Egy világbajnok pilóta-csapatfőnök, egy tehetős szponzor, a kor egyik legjobb motorja –az eredmények mégis elmaradtak. Ma az Embassy Hillre emlékezünk, a csapatra, melynek történetét vérrel írták.

részletek

Retro – Bajnoki cím a tragédia után

Kétarcú év volt az 1968-as a Lotus istálló számára: ebben a szezonban veszítette életét Jim Clark, de az idény végén, egy háromszereplős bajnoki döntőben diadalmaskodott csapattársa, Graham Hill.

részletek

Retro - A franciák átértelmezik a szabályokat

Az 1963-as, esős Francia Nagydíjon több szokatlan dolog is történt, Graham Hill például szerencsés és balszerencsés is volt egyében - az egyetlen biztos pontot Jim Clark győzelme jelentette.

részletek