DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Egyéb

A motorsport sokoldalú virtuózai

Az idei goodwoodi Sebességfesztivál „A motorsport sokoldalú virtuózai” mottó jegyében zajlott. Míg a múltban viszonylag gyakori volt, hogy bizonyos pilóták több kategóriában is versenyeztek, ez az „alfaj” kihalóban van és manapság az egy bizonyos műfajra specializált versenyzők világát éljük.

virtuozok-1



A jelenleg aktív pilótak közül Fernando Alonso, Sebastien Loeb, Juan Pablo Montoya, Scott Dixon és Sebastien Bourdais bizonyulnak a legsokoldalúbbnak, a múlt legendái közül viszont mindenképpen ki kell emelni Mario Andretti, Jackie Stewart és Graham Hill nevét, akik a 2021-es Sebességfesztivál központi attrakciójának számítottak.

virtuozok-3

A mai napig egyetlen az egyetlen, aki megszerezte a „tripla koronát”, azaz megnyerte a monacói F1-et, a Le Mans-i 24 órást és az Indy 500-at, Graham Hill: az ő BRM, Lotus és a saját csapataként benevezett 1973-as Embassy Hill Shadow F1 autóit fia, Damon, vezethette. Különösen nagy figyelmet szenteltek az Embassy Hill autó arculatára, hiszen a szerelők és a grid-girlök is korabeli öltözéket viselve vonultak fel.

virtuozok-5

Jackie Stewart karrierje is hasonlóan színes volt, viszont F1 sikerei összefonódtak a Tyrrell csapattal. A fesztiválon Jackie és fia, Paul, mellett Ken Tyrrell unokája (Adam) mutatták be a Tyrrell 001, 003 és 006 versenygépeket, míg a hatkerekű P34-esben a nyílt paddockban lehetett gyönyörködni.

virtuozok-4

Mario Andretti szinte minden versenyágban elindult, amiben csak tehette és sikert sikerre halmozott az F1-ben, Indycarban, NASCAR-ban, F5000-ben és a hosszútávú versenyeken (Daytona, Sebring, Le Mans). A Sebességfesztiválon Mario olyan régi ismerős versenygépeket vezethetett, mint a Lotus 49 (1968-ból), a Lotus 79 (amellyel F1 bajnok lett 1978-ban) és az 1983-as Kremer Porsche 956, amellyel (fiával, Michael-el és Philippe Alliot-val) pódiumon végzett a Le Mans 24 óráson. Nagy élmény volt látni ezeket a versenygépeket és ezt az élő legendát, aki a mai napig rengeteget tesz az Indycar népszerűsítéért.

virtuozok-6

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: