DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
WTCC

Michelisz a világbajnokok közt az FIA gálán

A versailles-i palotában tartották a vb-sorozatok év végi díjátadóját, melyre a bajnokságok első három helyezettjei kaptak meghívót: első alkalommal magyar versenyző is.

A péntek esti ceremónia a hagyománynak megfelelően a Nemzetközi Automobil Szövetség egyhetes közgyűlését zárta, amely során az FIA megválasztotta új sportszakmai vezetőit – köztük az MNASZ elnökét, Oláh Gyárfást az offroad bizottság elnökévé –, a Motorsport Világtanács pedig elfogadta a 2018-as szabályokat, mint a WTCC jövőjét illetőt.

A díjátadó gálán az FIA harmadik ciklusára megválasztott elnöke, Jean Todt adta át a trófeákat a világbajnoki sorozatok, azaz a Formula-1, WEC (idén már LMP és GT), WRC, ralikrossz-vb és utolsó évben a WTCC győzteseinek és második-harmadik helyezettjeinek. Ennek megfelelően utóbbi sorozat ezüstérmesét, Michelisz Norbertet is a színpadra szólították.

Egyéb díjakat is kiosztottak, köztük a konstruktőri világbajnoki serleget, melyet a Mercedest képviselő Toto Wolff vett át. Az év személyiségének járó díjat – egymás után harmadik évben – Max Verstappen nyerte, míg az év újonca a Formula-2-es bajnok, Charles Leclerc lett. Az év akciója elismerést, melyet általában előzésekért osztanak, Esapekka Lappi finnországi ugratása kapta a rajongói szavazatok alapján.

Elnöki különdíjban részesült Billy Monger, az áprilisi Formula-4-es balesetben lábait elvesztő 18 éves brit fiatal. Monger már nem tolószékben, hanem műlábain járva ment fel a színpadra tapsvihar kíséretében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: