DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
WTCC

WTCC: Michelisz is a győztesek listáján

Miközben a többi dobogós helyért nagy harc dúlt, Michelisz Norbert kimaradt az adok-kapokból, és a pole-pozícióból indulva magabiztosan megnyerte a nyitóversenyt Japánban. Csak Hondák a dobogón.

Sokan kényszerítették arra magukat, hogy vasárnap reggel korán keljenek: a WTCC japán fordulójának nyitóversenyén Michelisz Norbert indulhatott a pole-pozícióból, miután az időmérőn a 10. helyet szerezte meg. A Zengő Motorsport két versenyzője, Ficza Ferenc és Nagy Dániel 17-18. helyen végeztek az időmérőn, de Ficza a kormánymű meghibásodása miatt nem tudott elrajtolni, hiába próbálkozott csapata az utolsó percekig az autó megjavításával.

A rajt után Michelisz megőrizte a vezetését, Rob Huff pedig megtartotta a második helyet, a harmadik pozícióért vívott csatát Thed Björk nyerte Tom Chiltonnal szemben. Chilton rövidesen két helyet bukott, és a gyári Citroenek ellen kellett védekeznie – a 9-10. helyről induló Muller és Lopez a 6. és 8. pozícióban fejezték be az első kört. Michelisz, Huff, Björk, Monteiro és Catsburg állt az első öt helyen.



Michelisz folyamatosan növelte az előnyét, miközben a 13 körös versenyben két fontos csata alakult ki: a legjobb végsebességet produkáló Volvóval Björk támadta Huffot. Monteiro is csatlakozott a harchoz, és végül Björk megelőzésével teljessé tette a Honda-dobogót. Hátrébb a Citroenek Catsburgon nem tudták olyan könnyen áthámozni magukat, csapattársa hibáját kihasználva Lopez a 6. körben megelőzte Mullert. A két Citroen aztán átugorta mind a Ladát, mind a visszaeső Björköt, Monteirótól ekkor azonban a Hondák már 2,5 másodpercre voltak.

Michelisz közel 4 másodpercre növelte előnyét, habár a leintés pillanata ennél jóval kisebb különbséget mutat, mivel a siker tudatában már kiengedhetett: a magyar versenyző másfél évvel az előző – Hungaroringen szerzett – győzelem után újra nyert, először a gyári Honda színeiben. Huff és Monteiro állt még a pódiumra, Lopez és Muller egészítette ki a legjobb ötöt. A dobogós helyen is megforduló Björk végül hatodik lett Catsburg előtt. A Motegiben kiállított negyedik Hondát vezető Ryo Michigami épp lemaradt a pontszerzésről, a 11. pozícióból.

Nagy Dániel 15. helyen ért célba, a verseny közben Ficza is beállt néhány körre, hogy a 2. futam előtt ellenőrizze helyrerakott autóját. Gregoire Demoustier honfitársával, Hugo Valentével ütközött, miközben visszatért a pályára: a ladás pilóta kiesett, Demoustier áthajtásos büntetést kapott az incidensért. Mehdi Bennanit a rajtnál való kiugrásért sújtották ugyanilyen szankcióval. 

 

Az 1. verseny eredménye:

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: