DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Kié a legtöbb első soros rajt?

A pole pozíciók számában általában mindenki tudja az első hármat, de mi a helyzet az első soros rajtokkal? Hamilton, Vettel, Schumacher, Senna, Prost? Veretes névsor, az élen szoros is a verseny.

Michael Schumacher



A hétszeres világbajnok, Michael Schumacher ezen a téren is tartja a rekordot, 116 első soros rajtjával. 1991 és 2006 között elég gyakran kezdődött a rajtrács Schumi nevével, a második helyen is sűrűn megtalálhattuk. 2010-es visszatérése után nagy pechje volt, ugyanis 2012-ben, Monacóban ő volt a leggyorsabb a kvalifikáción, ám nem tarthatta meg első kockáját, ugyanis a megelőző versenyen, Spanyolországban balesetet okozott és öt rajthelyes büntetésben részesült. Pedig Monte Carlóban, tudjuk, milyen fontos lett volna egy pole pozíció. Így is ő tartja még a rekordot.

Lewis Hamilton

A háromszoros világbajnok brit versenyző egészen megközelítette már Schumachert, 112 alkalommal rajtolhatott az első két hely valamelyikéről és mivel tudjuk, mennyire erős autó idén is a Mercedes, nagy valószínűséggel még 2017-ben elveszi a rekordot Schumitól. Hamilton komoly előnye, hogy azonnal topcsapattal kezdett és sosem versenyzett gyenge istállóval, ráadásul a Schumacher-éra nagy részében 16-17 futam volt egy évben, most 19-20 már jó ideje.

Ayrton Senna

A brazil legenda sokáig tartotta a pole pozíciók rekordját 65-tel, míg Schumacher (majd később nemrég Hamilton) megdöntötte. Első sorból 87 alkalommal startolhatott mindössze 10 éves pályafutása során. Ne feledjük, abban a bő 10 szezonban is átlagosan 16 verseny volt egy évben, a Tolemannal pedig nem lehetett esélye kiváló rajthelyre a pályafutása elején. A Lotusnál már jöttek az első kockák is, a McLarennél pedig csak ritkán lehetett kirobbantani a pole pozícióból.

Ayrton Senna 1990, Monaco - az autó irányítása fenomenális

Alain Prost

A professzornak „csak” 33 első rajtkocka jutott, de összesen 86 alkalommal állt az első sorban, tehát majdnem azonos számban, mint Senna. Sőt, igen gyakran éppen Senna mögött kvalifikált a második rajtkockába. A négyszeres világbajnok sosem volt kifejezett időmérő-menő, a versenytempója, stratégiája, gumi- és üzemanyagkezelése azonban mindig is kiemelkedő volt. Négy különböző istállóval szerezte remek rajthelyeit, Renault, McLaren, Ferrari, Williams.

Sebastian Vettel

Vettel első teljes szezonjában már szerzett egy pole pozíciót Monzában, 2008-ban, de az igazi aranykor 2009-től köszöntött rá. Négy világbajnoki címe alatti időszakban sorra szerezte az első rajtsoros indulásokat, a Ferrarinál egyelőre nem sikerült olyan jól, bár ilyen téren az idei szezon is nagy előrelépést hozott, több első soros indulást szerzett, bár a Mercedes az időmérőkön még mindig jobb, különösen Hamilton. Összesen 78 első rajtsornál jár eddig, jócskán nőhet még ez a szám.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: