DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Retro

F1-Archív: X-szárnyút épít a Ferrari

Aggódó kiscsapatok, Raikkönen maradásában biztos Lotus, rekordot döntő és manővereiért kritizált Hamilton, szenvedő Toyota és Prost – ennyi minden történt az F1 univerzumában április 15-én 20 év alatt.

2014: A mezőny négy kisebb csapata – a Force India, Sauber, Caterham és Marussia – levelet írt az FIA elnökének, Jean Todtnak címezve. Figyelmeztettek, hogy a Formula-1-et pénzügyi katasztrófa fenyegeti, a maradék hat istállóból összeálló, a döntéshozásból őket kizáró Stratégiai Csoport működését pedig igazságtalannak tartják.

2013: A Lotus nem fél, hogy Kimi Raikkönen másik csapatba igazol. A pletykák a Red Bull-lal hozták szóba, a háromszoros világbajnok Sebastian Vettel csapattársaként – a Multi21-eset kapcsán rebesgették, hogy Mark Webber a következő szezonban már nem marad az energiaitalos istálló tagja.

2012: Nico Rosberg pole-pozícióból indulva pályafutása első győzelmét szerezte meg a Kínai Nagydíjon, a Mercedes önálló csapatként az 1955-ös Olasz Nagydíj, Juan Manuel Fangio sikere óta nyert először. A futamnak egyetlen kiesője volt: a Rosberg mellől induló csapattárs, Michael Schumacher, akinek első kiállásánál rosszul rögzítették egy kerekét.



2010: A riválisok Lewis Hamilton versenyen való viselkedését kritizálták a Maláj Nagydíj után, a brit versenyző cikázással akadályozta, hogy megelőzzék őt. Rubens Barrichello szerint ezzel a pilóták szóbeli egyezségét rúgta fel, Robert Kubica egyenesen úgy vélte, Hamilton büntetést érdemel.

2009: Az FIA szabályosnak nyilvánította a dupla diffúzort, amelyet a Brawn GP, Toyota és Williams csapatok használtak. A panasztevők között szereplő Red Bull még aznap közölte, Adrian Newey nem lesz ott a következő nagydíjon, hogy az alkatrész újratervezésén dolgozhasson.

2008: Rubens Barrichello futotta meg a Hondával a barcelonai szezon közbeni teszt második napjának legjobb körét, közel egy másodperccel Giancarlo Fisichella előtt. Az autó orrára elefántfülre emlékeztető szárnyak kerültek fel.

2007: Lewis Hamilton történelmet írt, a Bahreini Nagydíjon a Formula-1 történetének első versenyzőjévé vált, aki pályafutása első három versenyének mindegyikén dobogóra állt. A brit második helyen ért célba, Felipe Massa mögött, Kimi Raikkönennel és Fernando Alonsóval hármas holtversenyben pedig még a bajnokság élére is felugrott.

2006: „Nyilvánvaló, hogy vannak csapatok, akik érdeklődnek utánam. Ez így működik, és az igazat megvallva semmit sem változtat meg” – reagált Michael Schumacher néhány nappal azután, hogy nyilvánosságra került, a Renault ajánlatot tett a Ferrari hétszeres világbajnokának.

2004: A BAR-Honda versenyzője, Jenson Button 1:06.301-es körével megdöntötte a Paul Ricard versenypálya nem hivatalos rekordját a teszten, amelyen a McLaren, Williams, Renault, Toyota és Jaguar csapatok vettek még részt.

2003: A Toyota pontokra tör a San Marinói Nagydíjon. A téli tesztelésen mutatott erős tempó ellenére az első három versenyen nem sikerült ezt az eredményt elérni, a csapat legjobb helyezése Cristiano da Matta 10. pozíciója volt.

2002: Az FIA elnöke, Max Mosley arra kéri az Európai Uniót, halasszák el a dohányreklámok 2005 júliusára kitűzött tilalmát.

2001: 17 év elteltével, az Alain Prost által megnyert 1984-es Portugál Nagydíj óta szerzett először futamgyőzelmet a francia gumiszállító, a Michelin. Eredményüket a saját pályafutása első diadalát elérő Ralf Schumachernek köszönhették.

2000: Tovább folytatódik a Prost istálló vesszőfutása. Miután az első három versenyen csupán egy célba érést tudtak felmutatni, a silverstone-i teszten is szenvedtek, Jean Alesi összesen két installációs körig jutott. A csapat minden problémát a Peugeot motorok nyakába varrt.

1999: F1-es motorjának első pályatesztje előtt a BMW újraszervezte motorsportrészlegének vezetőségét. Új technikai igazgatójuk Mario Thiessen lett, az eddigi vezetőt, Paul Roschét a ranglétrán alá helyezték F1-es projektvezetőként, a pletykák szerint az erőforrás fékpadon mutatott gyenge szereplése miatt.

1998: Ross Brawn elárulta, a Ferrari mérlegeli, hogy lemásolja a Tyrrell által kidolgozott, „X-szárnyú”-ként becézett aerodinamikai megoldást.

1997: Jean Todt, a Ferrari csapatfőnöke leszögezte, nem áll szándékukban lecserélni versenyzőjüket, Eddie Irvine-t. Úgy érzi, előző szezonban nem adtak neki elegendő támogatást, a következő hét-nyolc versenyen azonban bizonyítania kell képességeit, mielőtt hosszabbításról beszélnek. Ross Brawn nem kertelt: „Úgy gondoljuk, ő egy nagyszerű második számú versenyző, akiből nagyszerű első számú válhat.”

1996: A Sunday Times listája szerint Bernie Ecclestone Nagy-Britannia 55. leggazdagabb embere 250 millió font vagyonával. Az 500-as névsorra Ron Dennis, Frank Williams és Nigel Mansell is felkerült.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: