DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Élő cikkek

Ez történt az Olasz Nagydíj utolsó szabadedzésén

Szombat délelőtt még egyszer gyakorolhatnak az F1-esek a Sebesség Templomában, mielőtt délután következik az időmérő. Automatikusan frissülő szöveges közvetítésünk Monzából.

Aki szereti a motorsportot, pár óra alatt beutazhatja a fél világot: reggel még Japánra figyeltünk, a WTCC időmérőjére, most pedig már Monzában járunk, ahol 11 órakor kezdődik a Formula-1 utolsó, 60 perces szabadedzése. Aki lemaradt volna róla: Michelisz Norbert pole-pozícióból kezdi a vasárnapi nyitófutamot.

Eddig a Mercedesek diktálják a tempót Olaszországban, az első edzés Rosbergé, a második Hamiltoné volt. Az elmúlt versenyekkel szemben egyelőre egyértelműen a Ferrari a második erő, ők szerezték mindkétszer a harmadik-negyedik helyet. 

Vajon most melyik Mercedes-pilóta végez előrébb?

Az óra elindult, egyelőre a versenyzők nincsenek a pályán.

Button és Ocon az elsők között gördültek ki a bokszból.

A hétvége eddigi két legfontosabb híre Felipe Massa visszavonulása volt, valamint az, hogy véget ért az Olasz Nagydíj kálváriája: hivatalosan is bejelentették, 2019-ig biztosan Monzában rendezik meg a versenyt.

Pályán történő események híján a bokszban történő kedves jelenetekre figyelhetünk: Sebastian Vettel az autóban ülve vette szemügyre a Ferrarinál vendégeskedő Fabio Basile judóban szerzett olimpiai aranyérmét.

 Közben megszülettek az első köridők: 1:24.4-gyel Grosjean vezet Gutierrez és Massa előtt. 

Ami a pontos időjárási körülményeket illeti: a levegő hőmérséklete 27, a pályáé 33 Celsius, nagyon hasonló a tegnapihoz.

Hoppá, egy kicsúszás: Romain Grosjean autóját az Ascariban a kavicságy karnyújtásnyira a faltól fogta meg. A pilóta nem tud továbbmenni.

Grosjean kiszállt, virtuális biztonsági autó van érvényben, amíg eltakarítják autóját. A visszajátszások megmutatták, hogy a Haas a kanyarkombináció első részén forgott meg.

A sebességváltó nem ugrott a megfelelő fokozatba, panaszkodott Grosjean. Hat versenyző, köztük a két Ferrari és Hamilton még egyáltalán nem járt a pályán.

Ricciardo szuperlággyal átvette a vezetést 1:23.7-tel, Verstappen lágyon csak 3 tizedre marad el.

A Ferrari is feliratkozott a köridőlistára, de csak a második és negyedik helyre, miután Hamilton megfutotta a legjobb időt: 1:22.8-at.

A hétvége eddigi legjobb ideje 1:22.801 tegnapról. A tavalyi pole-pozíció 1:23.397 volt. A valaha futott legjobb kör a pályán az elképesztő 1:19.525, melyet Juan Pablo Montoya ért el 2004-ben.

Ez volt a félreértés Verstappen és Rosberg között: a németnek alaposan fékeznie kellett.

Így állunk féltávnál: Mercedes, Ferrari, Mercedes, Ferrari.

A mezőny nagy része visszatért a bokszba: hamarosan kvalifikációs köröket láthatunk igazán figyelemreméltó időkkel.

Verstappen is feltette a szuperlágyat, de a legrosszabbkor érte utol az egyik Renault-t, így csak hatodik helyre jött fel.

Nem említettük, de a Mercedesek lágy gumin teljesítették eddigi köreiket: Hamilton így gyorsabb fél másodperccel Vettelnél. Most Rosberg megkezdte etapját szuperlágyon.

Rosberg megfutotta az edzés legjobb körét: 1:22.401. Érkezik Hamilton.

Nem kicsivel verte meg csapattársát: 1:22.008. Másfél másodperccel jobb idő a tavalyi pole-pozíciónál!

Azt persze ne feledjük el, hogy szuperlágy gumit a Pirelli korábban még sosem hozott Monzába. Ennek köszönhető a javulás egy része.

A két Mercedes-pilóta nagy körén kívül nincs sok mozgolódás: aki rajtuk kívül az eredménytábla első felére kíváncsi, nézze meg a 15 perccel ezelőtti listát. Hamiltonon és Rosbergen kívül senki sem javított.

Ismét csendes a pálya. Ilyenkor szoktunk a mezőny hátsó részével foglalkozni. A McLaren 11. és 13. helyen áll, az újonc Esteban Ocon 17. pozícióban, öt versenyzőt is megelőz, igaz, velük ellentétben szuperlágy gumin érte el legjobb körét.

Az edzések közben fél szemmel nézzük a csapatok Twitter-oldalait: már régóta megfigyeltük, hogy a Williams posztolja a leglátványosabb fotókat. Most éppen ezeket. 

Az edzés során először szóba került a Williams, erre tessék: a két versenyző szuperlágyon megelőzte a Red Bullokat, Bottas és Massa az 5-6. helyen.

Ha tényleg ekkora a differencia a Mercedes és Ferrari között, aggódhatunk: Raikkönen javít a szuperlágyon, de 1,1 másodperc a lemaradása.

Akit a MotoGP is érdekel: épp most ért véget a harmadik edzés, Silverstone-ban ez a helyzet.

Másodszor tűnt fel az edzés folyamán a sárga zászló, de rövid idő után el is vették. Palmer tett kirándulást a Parabolicában, felhordott némi kavicsot a pályára.

Véget ért az edzés, Rosberg még befejezte utolsó, 6,2 másodperccel lassabb lágy gumis körét. 

Hamilton szuperlágyas szuperkörével nyerte az edzést: a brit 1 másodperccel gyorsabb a Ferrariknál. A végeredmény:

Az edzések alapján kristálytisztának tűnnek az erőviszonyok, az első kettő mindhárom tréningen a Mercedes lett, a Ferrari szerezte a harmadik-negyedik helyeket. Ennél nagyobb kérdés, ki lesz a harmadik erő: tegnap a Force India és Red Bull, most pedig az elmúlt versenyeken szenvedő Williams zárt mögöttük.

Ez volt Jolyon Palmer hibája a végén. Grosjean megállásán kívül (aki már nem tért vissza a pályára) ez volt az egyedüli incidens. 

Beszámolónk az edzésről ide kattintva találhatjátok meg. 14 órakor kezdődik az időmérő, mi biztosan nem megyünk sehová, gyertek ti is vissza!