DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Briatore mindig is szeretett kockáztatni

A Formula-1 egyik legdörzsöltebb figurája mindig is Flavio Briatore volt. Az elmúlt évtizedekben néha ráfizetett, legtöbbször viszont győztesen jött ki kockázatvállalásaiból, ahogy Alonsóval is így történt.

Aki huzamosabb ideje követi a száguldó cirkusz történéseit, nem kérdés, hogy ismeri Flavio Briatore nevét, aki legnagyobb sikereit Michael Schumacherrel és Fernando Alonsóval karöltve érte el az elmúlt huszonöt évben. Sokszor vállalt komoly rizikót menedzseri karrierje során, de üzletemberként nem volt könnyű őt zsákutcába vezetni. Amihez hozzányúlt, legtöbbször jól jött ki belőle.

Ne feledjük, hogy ő volt az, aki 1991-ben vakon bízott Michael Schumacher kitűnő képességeiben, pedig még csak egyetlen hétvégén látta őt versenyezni másfél héttel korábban. Mégis minden követ megmozgatott, jogi háborút indított két fronton is, hogy valahogy megkaparintsa a tehetséges ifjú német versenyzőt. Végül (nem meglepetésre) sikerült is, Schumacher pedig egészen 1995 végéig a Benettont szolgálta.

Briatore és Schumacher nagyon sokat köszönhet egymásnak


2005-ben például Bernie Ecclestone-nal karöltve indította útjára a GP2-es sorozatot, ami két év múlva már 150 millió fontos értékkel bírt. Igaz, a GP2-ben közel sem csak a pénz érdekelte Briatorét. „Az a bajnokság egyáltalán nem csak a pénzről szólt számomra. Elégedettséggel töltött el, hogy valami teljesen újat alkottunk meg, ami ráadásul négy évvel később hatalmas pénzt hozott a konyhára” – fogalmazott Flavio Briatore Nico Rosberg podcastjében.

Vajon mitől lett ilyen sikeres az életben szinte minden üzletkötése? „Azért voltam ennyire jó, mert rendre kockázatot vállaltam. Amikor előre megvettem a spanyolországi közvetítési jogokat Ecclestone-tól? Ott is előre gondolkodtam. Senki nem akart a Formula-1-be fektetni abban az időszakban.” Akkor Fernando Alonso még csak tesztpilóta volt a Renault-nál, kevesen ismerték.

„De olyan országgá akartam tenni Spanyolországot, mint például az olaszok a híres „tifosival”. Pedig ez abban az időszakban úgy tűnt, hogy olyan nehéz lesz, mintha egy japán játékos győzne teniszben. Én viszont tudtam, hogy mennyire jó is Fernando, tudtam, hogy egy évvel később be fog robbanni” – emlékezett vissza Briatore. Így is történt, ismét igaza lett a jó megérzésekkel rendelkező olasznak, aki természetesen ezzel az üzlettel is óriási pénzt nyert.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: