DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Wolff: Mi vettük el Bottas győzelmét

Valtteri Bottas tökéletes versenyzést mutatott be Szocsiban, mégis csak a második hely jutott neki. A Mercedes csapatfőnöke sajnálja pilótáját, de elismeri, hogy a világbajnokság fontosabb.

Legutóbb talán 2013-ban, Malajziában láthattunk ennyire mosolytalan dobogót a Formula-1-ben. Akkor az emlékezetes multi 21-es utasítást figyelmen kívül hagyva előzött Sebastian Vettel, ezt Mark Webber erősen zokon vette és számon is kérte az eredményhirdetés előtt csapattársán. A harmadik helyezett Lewis Hamilton sem repesett az örömtől, mivel a Mercedes a mögötte láthatóan gyorsabb Nico Rosberget utasította, hogy ne előzze meg csapattársát.

Szocsiban ismét a főnök döntött és nem a teljesítmény. Ezúttal Toto Wolff a verseny derekán Valtteri Bottas fülére szólt rá, hogy engedje el Lewis Hamiltont. A finn engedelmeskedett az utasításnak és beállt brit csapattársa mögé, második helyét pedig meg is őrizte a leintésig (bár az elengedéskor Verstappen még előttük volt) Sebastian Vettel előtt.

Bottasnak idén még nem volt győzelme és ez az Orosz Nagydíj leintése után is így maradt. A Német Nagydíj után ismét az istálló korlátozta őt, akkor csak megtiltotta az előzést, most viszont pozíciója átadására utasította Toto Wolff. Bár a finn bátortalanul feltette a kérdést az utolsó körökben, hogy így is futnak-e be végül, természetesen igenlő választ kapott, a stabil világbajnoki vezetés ellenére Hamiltonnak kellett az extra hét pont.

A pillanat, amikor Bottas elengedte Hamiltont


„A szívünkben mindannyian versenyzők vagyunk és szeretjük a szoros, egymás elleni küzdelmeket, hadd nyerjen a leggyorsabb. De ugyanakkor ésszerűen is gondolkodunk, délelőtt hosszasan értekeztünk is erről. Utána pedig a versenyen minden másképp történik” – ismerte el Toto Wolff, aki valószínűleg arra utalt ezzel, hogy délelőtt még Bottas azt hihette, hagyják nyerni.

„Ez történt ma is. A felhők között kellene járnunk ezzel az újabb kettős győzelemmel, legbelül örülünk is neki, de ez a mai nap Valtteri ellen ment. Ezt a versenyt ő nyerhette volna meg, de mi ezt megváltoztattuk” – sajnálkozott a csapatutasítás miatt a Mercedes csapatfőnöke.

„Ez elég megsemmisítő egy pilótának és ugyanolyan a gárda számára is. De a nyers igazság az, hogy ezzel a lépéssel további hét ponttal megtoldhattuk a világbajnoki pontversenyben a vezetést egy ilyen, helyenként nagyon nehéz szezonban” – tette hozzá Wolff.

A helycserének köszönhetően Lewis Hamilton negyvenről 50 pontra növelte előnyét az összetettben, egyre halványabb reménye lehet Vettelnek, hogy idén még megfordíthatja az állást, főleg látva a Mercedes pokoli erős tempóját a motorerő és az aerodinamika terén is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: