DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Austin előtt a számok tükrében

Az élmezőny pontállása, Jolyon Palmer távozása és Brendon Hartley érkezése alaposan felbolydította a statisztikákat az USA Nagydíja előtt. Közelebb kerül-e Hamilton Raikkönen rekordjához?

- Hamilton már 115 dobogós helyezéssel rendelkezik, ezzel minden idők második legeredményesebb pilótája ebben a tekintetben (is) Michael Schumacher mögött, aki 155 alkalommal állt pódiumra. Sebastian Vettel a jelenlegi mezőnyből a második 96, míg Kimi Raikkönen a harmadik 88 dobogós hellyel.

- Hamilton 59 ponttal előzi meg Vettelt az összetettben, ha 75-re fel tudja tornászni, bebiztosítja világbajnoki címét. Az egyetlen pilóta a teljes éves versenyzők közül már csak Marcus Ericsson, aki egyetlen egységgel sem rendelkezik, valamint nyilvánvalóan az újonc Brendon Hartley.

- Karrierje leghosszabb pontszerző sorozatát írja éppen Lewis Hamilton, jelenleg huszonegynél jár, a rekorder Kimi Raikkönen huszonhéttel. Ebben az évadban a háromszoros világbajnok brit és Esteban Ocon, aki minden futamot befejezett.

2012 óta ad otthont Austin a Formula-1-nek


- Austin hatodik alkalommal rendez Formula-1-es futamot, csak Hamilton és Vettel győztek itt még. Ebből a brit ötször, német riválisa pedig egyszer, 2013-ban nem talált legyőzőre. Évek óta nincs amerikai pilótája a mezőnynek, csapat azonban van, a Haas 2016-ban csatlakozott a száguldó cirkuszhoz.

- Az új-zélandi Brendon Hartley ezen a hétvégén debütál a Toro Rossóval, Mike Thackwell óta (1984) ő az első pilóta az országból, 33 év elteltével. Az utolsó új-zélandi pontszerzésig még messzebb kell visszamennünk az időben, Chris Amon 1976-ban a Spanyol Nagydíjon járt sikerrel. Vasárnap lesz az 50. évfordulója annak, hogy az új-zélandi Denny Hulme 1967-ben megnyerte a világbajnokságot, így minden a szigetország körül forog.

- Furcsa, de Jolyon Palmer távozásával Lewis Hamilton az egyetlen brit versenyző jelenleg a Formula-1-ben. Utoljára a 2005-ös Monacói Nagydíjon akadt példa arra, hogy Nagy Britannia egyetlen pilótával képviseltette magát.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: