DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Már kopogtat az új generáció a Formula-1-ben

Három pilóta is most kezdi meg első teljes szezonját az F1-ben ezen a hétvégén. Vajon meddig jut végül a három fiatal versenyző és képesek lesznek-e a nagy ugrásra?

Maga a sorozat is megújul idén, az új szabályok szerint átszabott autók, a zsetonrendszer eltörlése és a tulajdonosváltás is az utóbbi időszak termése. Pénteken első hivatalos edzését fogja teljesíteni három újonc, vagy részben újonc, Stoffel Vandoorne, Esteban Ocon és Lance Stroll. Vandoorne már teljesített egy futamot tavaly, ráadásul pontot is szerzett a McLaren színeiben Alonso helyetteseként. Ocon pedig kilenc futamon állt rajthoz az azóta megszűnt Manor volánjánál, pontot nem sikerült szereznie, de a rutinja nagyobb lehet, mint belga vetélytársának.

Szintén erős autóval, a Williams-Mercedesszel áll rajthoz a legfiatalabb, a mindössze 18 éves Lance Stroll. Stroll az első hét sorozatos versenyzői hibái után a tesztelések második hetében már egészen jól futott, időeredménye sem maradt el sokkal a rutinos csapattárs, Felipe Massa mögött. A kanadai egyik legnagyobb erénye az óriási szponzori háttér édesapja részéről, de azért nem nyeretlen kétéves. 2016-ban a Formula-3 Európa Bajnokságot megnyerte, előtte évben a Toyota Racing sorozatban sem talált legyőzőre. A Williams lehetőséget ad számára, hogy idén akár dobogóra is állhasson, de bőven van tanulnivalója. Ő az egyedüli, akinek ez valóban élete első futama lesz Melbourne-ben.

Melyik fiatal tehetség jut legtovább?


Stoffel Vandoorne a szintén nagynevű, ám jelenleg sajnos rendkívül gyenge időszakát élő McLaren istálló pilótája idén. Vandoorne is óriási tehetség, 2014-ben ezüstérmese, egy évre rá pedig győztese lett a Formula-1 egyik előszobájának tartott GP2-es sorozatnak (ami azóta ugyan ezen a néven megszűnt létezni és Formula-2 néven fut tovább). F1-es bemutatkozása is parádésra sikeredett, első futam, gyenge McLaren, de azonnal pontszerzés egy 10. helyezéssel tavaly, Fernando Alonso helyetteseként. A belga fiúnak nagy jövőt jósolnak, remélhetőleg a McLaren-Honda is felnő a feladathoz, mert akkor Vandoorne már idén is villanthat. Strollhoz képest matuzsálemi korú, már 24 éves.

Esteban Oconra is szép jövő várhat, ő is mindössze 20 esztendős és nem szenved hiányt tehetségben. A francia fiatalember 2015-ben első próbálkozásra azonnal megnyerte a GP3-as sorozatot rendkívül egyenletes teljesítményt nyújtva. Tavaly a Belga Nagydíjon mutatkozott be az F1-ben a Manor színeiben. Pontot ugyan nem szerzett, de Brazíliában, az esős versenyen közel állt hozzá, végül a 12. helyig jutott (bár sokáig pontszerző helyen autózott), Abu Dhabiban pedig szintén jól szerepelt, ott a 13. helyezést érte el gyengécske Manorjával. A Force India a Mercedes erőforrással, ha csak a tavalyi formáját hozza, kiváló lehetőséget teremt Ocon számára, hogy akár az igazán nagy csapatok is felfigyeljenek rá. Mindenképpen az egyik esélyes arra, hogy új dobogóst köszöntsünk idén a sorozatban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: