DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Végre elkezdhet dolgokat csinálni a Sauber

Némi túlzással élve a szezon első felében csak vegetált a mezőny végén a Sauber, de miután sikerült eladniuk a csapatot egy befektetőcsoportnak, újra visszaszállt beléjük a lélek: cél a Manor visszaelőzése.

A Saubernél mindenki tudta, hogy nehéz szezon vár rájuk, hiszen a 2015 eleji kisebb fellángolás után a pénzügyi nehézségeik ismét annyira elharapóztak, hogy az idei évad elején bemutatott modelljükre már alig érkezhettek újítások. Felipe Nasr és Marcus Ericsson így a mezőny sereghajtói között csatázták végig az első félévet, olykor a legutolsó helyre kvalifikálva az időmérőn, pontnélküli kálváriájukat pedig tovább mélyítette, hogy a Manor Pascal Wehrlein ausztriai 10. helyezése révén a konstruktőri tabella legaljára szorította őket.

Dppi_00116011_228



Ám pár hete végre sikerült biztosítania a csapat jövőjét Monisha Kaltenbornnak és Peter Saubernek, még ha ez azzal is járt, hogy az alapító kénytelen volt eladni az istállót a Longbow Finance nevű svájci befektetőcsoportnak. Mindenesetre a gyárban máris érződik a beáramló pénz által hozott új lendület: a Hungaroringen új hátsó vezetőszárny érkezett a Sauberre, Spában pedig debütál a társa egy első szárny képében, így hamarosan összeáll egy teljesen új csomag, amitől látványos javulást remélnek. A konstruktőri 10. hely visszaszerzésének érdekében még ezt az utolsó nagy löketet megadják a C35-ösnek, mielőtt áthelyeznék a hangsúlyt a teljesen új irányelvek szerint épülő 2017-es modellre.

„Tudtuk, hogy az új hátsó szárny nem egy olyan elem, ami önmagában megállva a helyét jelentős előrelépést ad majd nekünk, de legutóbb már úgy teljesített, ahogy azt vártuk is tőle” - magyarázta az Autosportnak Kaltenborn. „Persze még ez sem okozott nagy javulást, a hátsó szárny a többi hamarosan érkező elemmel együtt része egy új csomagnak. Spában jön az új első szárny és további összetevők, bár a szintén ehhez kapcsolódó padlólemezben érkezésében még nem vagyok biztos.”

A Saubernek elég egyetlen 10. helyet szereznie, hogy pontegyenlőséggel átugorja a Manort a tabellán, a következő célpont, a 6 egységgel rendelkező Renault azonban még nem téma számukra - már csak azért sem, mert a franciák is látható előrelépéseket tettek az elmúlt hetekben, így bizonyára képesek lesznek még pontokkal gyarapítani idei mérlegüket a nyári szünet után.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: