DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Viszlát, egyszeri sisakfestések

Nem találni versenyzőt az F1-ben, aki soha nem tisztelgett különleges események előtt olyan sisakkal, amelyet csupán egyetlen nagydíjon használt fel. Ezekből készítettünk válogatást.

Kiemelt fontosságú versenyek, évfordulók vagy mérföldkövek – eddig ezek sarkallták arra a Formula-1 versenyzőit Sebastian Vetteltől Marcus Ericssonig, hogy egy-egy nagydíjra különleges fejvédőt terveztessenek maguknak, amelyet aztán többet soha ne használjanak. Az FIA által sarkallt új szabályok alapján ilyenre 2015-ben nem lesz lehetőség, a versenyzőknek ugyanis változatlan sisakfestéssel kell az egész szezont teljesíteniük, abból a célból, hogy a nézők könnyebben felismerhessék őket. Pedig sokszor egy-egy különleges, egyszer használatos dizájn hívja fel magára igazán a figyelmet: ezek közül válogatunk az utóbbi évekből.

Felipe Massa, 2012-es Brazil Nagydíj

A brazil pilóta azok közé tartozik, akik támogatják a sisakhasználat megszabályozását, ő inkább az állandóság híve, zöld-sárga-kék – a brazil zászló színei –sisakjáról már hosszú évek óta könnyedén be lehet azonosítani. Ennek ellenére néha őt is elcsábította a változtatás lehetősége, mint 2012-ben, amikor hazai nagydíján édesapja előtt tisztelgett. Talán kevesen tudják, de Luiz Antonio Massa túraautó-versenyző volt, Felipe az ő egykori dizájnját sajátította el alkalmilag.



Lewis Hamilton, 2013-as Monacói Nagydíj

Monte-Carlóban rendszeresen megnő a hajlandóság arra, hogy a versenyzők egyszer használatos sisakot vessenek be, 2013-ban például a fél mezőny így tett. Közülük is kiemelkedett Lewis Hamilton, akinek barátnője, Nicole Scherzinger és kutyája, Roscoe tűnt fel a fejfedő hátulján rajz formájában, persze maga Hamilton társaságában, egy Monacóban száguldó kabrióban.

Kimi Raikkönen, 2012-es Monacói Nagydíj

Szintén a Hercegségben Raikkönen példaképének, James Huntnak állított emléket az 1976-os világbajnok sisakfestésével. A finnt megkérdezték az időzítésről is. „Nincs különösebb oka. Egyszerűen kedvelem őt és a régi idők versenyzését” – válaszolta.

Jean Eric-Vergne, 2013-as Monacói Nagydíj, Marcus Ericsson, 2014-es Monacói Nagydíj

Persze mások is példaképük bőrébe (sisakjába) bújtak egy-egy nagydíj erejéig: Vergne és Ericsson hazáik tragikus sorsú büszkeségei, Francois Cevert és Ronnie Peterson előtt tisztelegtek, mind a ketten Monacóban. Peterson éppen 40 évvel azelőtt nyert az utcai versenyen.

Sebastian Vettel, 2014-es Monacói Nagydíj

A négyszeres világbajnok tartja a legtöbb különféle dizájnt felhasználó F1-es nem hivatalos rekordját. Ezek közül az egyik legfeltűnőbb tavalyi bronzsisakja volt. Szó szerint, a fejvédőre egy valódi, nagyon vékony bronzréteg került fel.

Fernando Alonso, 2013-as Indiai Nagydíj

Bár az évek során változó pontrendszerek – 1950-ben 7 versenyen 9 egységet lehetett kapni a győzelemért, most közel húsz futamon 25-öt – nem teszik korrektté az ilyen módon való rangsorolást, valahol mégis érthető, hogy Fernando Alonso roppant büszke volt magára, amikor a Japán Nagydíjon 1571 egységgel minden idők legtöbb pontját szerző F1-es versenyzőjévé vált. Ezt vizuálisan is mindenki tudtára adta a következő helyszínen.

Nico Rosberg, 2014-es Német Nagydíj

Rosberg választására, amellyel a futball-világbajnokságot megnyerő hazai válogatott előtt tisztelgett, már csak azért is felfigyelt mindenki, mert a FIFA nyomására módosítani kellett: a sisak tetején jogi okok miatt nem jelenhetett meg a világbajnoki-trófea képe, ezeket a vb-címekre utaló csillagokra kellett cserélni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: