DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
WTCR

Defektek és bojkott után Girolami győzött az első futamon

Igaza lett a Cyan Racingnek, miután rengetegen kaptak defektet az első futamon, melyet Nestor Girolami nyert meg. A Lynk & Co nem indult, Michelisz pedig kevéssel maradt le a pódiumról.

Az olaszországi Vallelungában rendezik a Túraautó-világkupa következő fordulóját, melynek időmérő edzését a Hondás Nestor Girolami nyerte, így az argentin pilóta indulhatott az élről a vasárnap délelőtti futamon, a bajnokság éllovasa, Mikel Azcona mellől. Magyar szempontból is kifejezetten izgalmasnak ígérkezett az első verseny, mivel a harmadik rajtkockát Michelisz Norbert foglalhatta el, míg Tassi Attila rajtbüntetésével együtt is a kilencedik helyről várhatta a rajtot. A fiatal versenyző a sárga zászlót hagyta figyelmen kívül az egyik szabadedzésen. A Zengő Motorsportnál némileg szomorúak lehettek, mivel Nagy Dani nem versenyezhetett a múltkori balesete miatt, így csak egy autóval vannak jelen, de Robert Huff is mindössze a 14. lett szombaton.

A rajtnál egyből drámai pillanatoknak lehettünk szemtanúi, ugyanis a Lynk & Co a korábbi ígéreteknek megfelelően a teljes flottájával bojkottálta a futamot. Autóikat a felvezető kör után hívták vissza, ennek oka, hogy a Cyan Racingnél a Nürburgring után ismét problémákat tapasztaltak a gumikkal, így nem érezték biztonságosnak a körülményeket, és mint kiderült nekik lett igazuk.  

Az első néhány kanyarban Girolami és Azcona hatalmas csatát vívtak, Micheliszt viszont ketten is megelőzték, majd az élen autózók némileg meglógtak az elején, mögöttük pedig ekkor még szinte teljesen együtt haladt a mezőny. A következdő dráma bő tíz perc elteltével következett, amikor ketten is defektet kaptak egy körön belül, Tiago Monteiro, valamint Mehdi Bennani sem volt szerencsés, kicsivel később aztán Tassi szintén kerékcserére kényszerült. 15 perccel az idő lejárta előtt Nathanael Berthon is defekt miatt állt ki a bokszba, és Huff is gondba került.



A történtek után nem lehetett tudni, hogy mi vár még a mezőnyre a folytatásban, főleg, hogy a futam fele még hátra volt. Az élen Girolami eközben hősiesen védekezett Azconával szemben, de a harmadik helyért is komoly csata zajlott Gilles Magnus és Michelisz között. Nyolc és fél perccel a vége előtt a többiekhez hasonlóan Tom Coronel is bal első defekttel küzdött, így a problémák, és a rengeteg törmelék miatt pályára küldték a biztonsági autót.

A maradék hátralévő időben az élmezőnyben nagy változás már nem történt, így Girolami megnyerte a futamot, és a második helyre lépett ezzel előre a tabellán. Mögötte Azcona bejött a második helyen Magnust megelőzve, míg Michelisz és Tassi a negyedik, ötödik helyeket csípték el az őrült versenyen, melynek végjátéka is szokatlanul alakult, amikor nem kapta meg mindenki időben a kockás zászlót, ezért kissé mindenki megzavarodott, és voltak, akik két levezető kört is teljesítettek.

Az elképesztő események után mindössze 11 autót rangsoroltak, a folytatás pedig a gumikkal való problémák után még érdekesebbnek ígérkezik. A második futam 17:10-től kezdődik.

Eredmények: 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: